Slovo PES se stalo v uplynulých měsících symbolem toho, jak český stát (ne)zvládá boj s koronavirovou krizí. Manul pro boj s Covid-19 předvedl na podzim loňského roku tehdy nový ministr zdravotnictví a prostějovský rodák Jan Blatný. Tento systém, který měl ukazovat aktuální situaci, se stal i důležitým vodítkem. Než se na přelomu letopočtu změnil způsob počítání. PES nicméně nemohl chybět ani v názvu skupiny, která se nesmířila s uzavřením provozů a protiepidemickými opatřeními. Název Chcípl pes není vůbec náhodný...

A své příznivce si našla i na Prostějovsku. Ostatně Večerník už informoval o partě z Prostějova, která se rozhodla před časem navštívit jednu z rebelujících hospod U Ervína. Chcípl pes nyní sdružuje i několik podniků z regionu, část se zapojila formou petice proti opatřením, část „válčí“ přímo otevřením provozů vzdor zákazům.

Rebelujících hospod a restaurací ovšem na Prostějovsku není mnoho. Nějakým způsobem se do akce Chcípl pes zapojila zhruba desítka provozů, z toho jen jeden na Konicku, a sice zámecká zahrádka. Vesměs se přidaly hospody a bary, ale podpořit iniciativu mohou také podniky mimo gastronomii. A ty jsou různé, zatímco tak třeba květinářství nyní otevřeno mít mohou, takové kosmetické salóny, kadeřnictví či posilovny musí být uzavřené. A právě jejich majitelé se také místy zapojují do protestu.

Velká část účastníků je zapojena pomocí petice. „My živnostníci, podnikatelé a jejich příznivci tímto rezolutně vyjadřujeme zcela zásadně odmítavý postoj k nařízení vlády České republiky, kterými došlo od 18. prosince 2020 k omezení našeho podnikání v ČR,“ začíná obsáhlý úvod dokumentu. Ten popisuje situaci podnikatelů a živnostníků, kteří museli zavřít. A obviňují vládu z chaotického vládnutí a nezvládnutí situace.

Celkově se po celém Česku zapojily stovky podniků z mnoha oborů. Zejména ve velkých městech nachází hnutí značnou oporu. Ta se navíc může ještě zvětšit ve chvíli, kdy projdou „drakonická opatření“, o nichž o víkendu hovořil ministr zdravotnictví Jan Blatný.