„Otevíráme zlatou bránu olympijského turnaje, jsme olympijští vítězové!“ zvolal před třiadvaceti lety hokejový komentátor Robert Záruba pár sekund před koncem finálového zápasu hokejového Nagana. Svoji „zlatou bránu“ otevřela poslední únorový pátek v prostějovském obchodním centru také trojice grafiků, které spojuje jejich působení na ostravské univerzitě. Jako host se představuje také výtvarnice z Polska.  

Galerie jsou uzavřeny, obchodní centra nikoliv. Díky tomu bylo možné zorganizovat výstavu Zlatá brána otevřena. A to navzdory faktu, že eskalátory obchodního centra od začátku uplynulého týdne stojí. „Na výstavu do druhého patra se dostanete výtahem,“ upozornil kurátor přehlídky Míra Macík, který obvykle stojí za expozicemi v Rainbow Gallery fungující v objektu prostějovského KK Duha.

Podstata grafiky spočívá v tom, že jedno dílo lze řemeslně rozmnožit na předem daný počet exemplářů. Na výstavě vystavují celkem čtyři autoři. Jedná se o dvě absolventky grafiky na Fakultě umění Ostravské univerzity a jejich profesora Zbyňka Janáčka. Ty pak doplňuje ještě polská výtvarnice Nastazja Ciupa. „Vystavuji nové věci, které vznikly v období karantény, kterou jsem strávila v přírodě a izolaci. Přemýšlím v nich, nakolik se naše civilizace vzdálila od přirozeného světa a zda je možné se k němu ještě vrátit,“ nastínila Andrea Uváčiková, která se ve své tvorbě zabývá hlavně digitální grafikou.

Výstava je otevřena dle otevíracích hodin obchodního centra Zlatá brána a potrvá do 25. března. „Od pátku šestadvacátho března by ji měla nahradit expozice Bestiář, která představí tvorbu bývalého uměleckého soliltéra a bývalého profesionálního hokejisty Lukáše Musila,“ upozornil Mira Macík.