Tomuto mladému muži vězení očividně nevadí. Už v hodně mladém věku si Vladimír Židlík zvykl řešit své problémy pervitinem. Pod jeho vlivem se dopouštěl jedné krádeže za druhou. Poprvé byl odsouzen už v 18 letech, o čtyři roky později putoval do vězení na dlouhých pět let. Naposledy byl z basy propuštěn v polovině loňského května, přesně po roce se tam ovšem opět vrátil. Uplynulé úterý mu soud trest prodloužil na 26 měsíců nepodmíněně, což u Okresního soudu v Prostějově sledoval i Večerník.

Osmadvacetiletý Vladimír Židlík byl v rámci souhrnného trestu uznán vinným z toho, že se v celkem pěti případech vloupal do nejrůznějších prodejen či stánků, v dalších osmi pak kradl v supermarketech či drogeriích tak, že věci vzal a bez zaplacení prošel přes pokladnu. Co ukradl, to prodal a takto získané peníze utratil buď za jídlo, drogy, alkohol, či je prostě naházel do automatů. Celkem tak způsobil škodu za zhruba 36 000 korun.

Kuriozitou bylo, že například ukradený USB disk Židlík ztratil při dalších ze svých krádeží v prodejně Dési v pasáži Hloučela nedaleko bydliště své maminky. Později se přestěhoval za přítelkyní do Kroměříže, kde však pokračoval ve svých zlodějnách, kvůli nimž rovněž stanul před tamním soudem. „Když jsem tyto věci páchal, tak jsem žil na ulici a bral pervitin. Bylo to poté, co jsem se rozešel s přítelkyní. Nyní toho lituji a omlouvám se všem poškozeným,“ prohlásil Vladimír Židlík ve své závěrečné řeči.

Soud mu nakonec vyměřil trest ve výši 26 měsíců nepodmíněně. „Výše trestu zohlednila fakt, že se obžalovaný ke všem svým činům doznal. Naopak mu přitěžuje okolnost, že již byl ve výkonu trestu, přesto se zdá, že tresty na něj nemají větší vliv,“ uvedl soudce Petr Vrtěl.

Rozsudek už je pravomocný, obě procesní strany se na místě vzdaly práva na možnost odvolání.