„Žádná píchlá guma ještě parkovací místo nevytvořila,“ vzkazuje František K. neznámému vandalovi, který mu poničil auto.

Tímto způsobem si zřejmě řešil svoji frustraci z toho, že nemohl zaparkovat tam, kde sám chtěl. Situace s parkováním v této oblasti je přitom katastrofální.

Tohle je určitě noční, respektive ranní můra snad všech řidičů. Po probuzení spěcháte do práce, přijdete k auto a neodjedete. Důvod? Někdo vám propíchl pneumatiku. Právě na tohle vše nedávno narazil muž, který své auto zaparkoval na Fanderlíkově ulici. „Problém s nedostatkem místa se týká nás všech, kteří tady parkujeme. Jenom by mě zajímalo, na co podobný zbabělec zaútočí příště. Budu mít rýhu na dveřích, rozbité čelní sklo, nebo rovnou podpálené auto?“ byl zvědavý František K.

S možností zaparkovat v dnešní době zápasí drtivá většina obyvatel Prostějova. Na Fanderlíkově ulici (a nejen tam) je však tento problém na denním pořádku.

„V místě, kde jsou bytové domy, momentálně prostě nelze řešit poptávku po parkování ke spokojenosti všech,“ potvrdil Večerníku Petr Zapletal, tiskový mluvčí Městské policie Prostějov. 

Poblíž školky, kde k incidentu došlo, platí zákaz zastavení. „Rodiče tam běžně stojí, když jdou s dětmi, ale školka si vymohla umístění zákazu, aby se do ní dostalo pohodlně auto s obědy. Pokud by řidič zvládl zasouvat do vjezdu školky, přibylo by zhruba šest parkovacích míst,“ míní další z Prostějovanů. 

Strážníci od začátku roku 2021 ve Fanderlíkově ulici řešili 35 silničních přestupků. O propíchnutých pneumatikách však žádný záznam nemají. Dá se však podobným konfliktům nějak předcházet? „Doporučoval bych zaparkovat takovým způsobem, abychom se vyhnuli zbytečné pokutě a zároveň nedali někomu záminku k poškození našeho vozidla. Pokud je to možné, je dobré zaparkovat v lokalitě, kde se nachází kamery. Dohledat viníka, který nám poškodil vozidlo, pak bude jednodušší,“ doporučil Zapletal.