Když hráč nebo hráčka kolektivního sportu skončí ve svém klubu předčasně uprostřed sezóny, jen málokdy to bývá pohodová záležitost s úsměvy na obou stranách. Mnohem častěji jde o více či méně vyhrocený rozvod, někdy i včetně silných slov na rozloučenou v negativním duchu.

Co se týká aktuálního odchodu Gabriely Kopáčové z VK Prostějov, proběhl naštěstí – navzdory logické komplikovanosti takového kroku – dost kultivovaně. Což je vzhledem k oboustranné nespokojenosti docela zajímavý, byť samozřejmě kladný paradox.

S čím a proč vlastně panovala zmíněná nespokojenost? U vékáčka je to jasné: od dubnové operace achilovky až do současnosti zůstávala Kopáčová pouhým stínem jedné z nejčastěji bodujících plejerek UNIQA extraligy žen ČR. Výrazně zhoršený kondiční stav (průběžně živený řadou dalších zdravotních problémů) jí neumožňoval odvádět adekvátní výkony, opakované domluvy koučů se míjely účinkem.

„Kopy“ se pro změnu nelíbilo její zápasové vytížení, přes četné trable s vlastním zdravím i fyzičkou si věřila na pravidelné nasazování do základní sestavy (pokud zrovna mohla nastoupit). Ačkoliv měla spoustu tréninkových výpadků a pouze minimum týdnů přípravy v probíhající sezóně absolvovala kompletně celých. Což s přibývajícím časem ani spoluhráčky nevnímaly moc příznivě, nemluvě o realizačním týmu a oddílovém vedení.

V podobných případech logicky přestává fungovat i komunikace, vzájemné představy se čím dál víc rozcházejí. Až většinou nezbývá než do takového profesního vztahu radikálněji říznout. U kooperace GK s prostějovským volejbalem k tomu došlo, společná cesta byla předčasně uzavřena. A nakonec to může pomoct oběma zainteresovaným stranám.

Do hanácké organizace míří jako náhrada slovenská bomberka Karin Šunderlíková. A Gábina Kopáčová snad brzy najde štěstí jinde, aby ji změna prostředí třeba pozitivně nakopla tak, jako po příchodu z Brna sem v létě 2019.