Svátky jsou nejen možnost ke slavení, připomínání nebo navštěvování blízkých, ale také k ochutnání „sezónních“ dobrot. A Velikonoce jsou v tomhle opravdu bohaté. Nabízí jich hned několik. Nejznámějšími jsou pochopitelně mazanec a beránek, které se pravidelně objevují na našich tabulích.

V obou případech jde o velikonoční klasiky, které nás málokdy potěší právě mimo tyto svátky. Zajímavostí přitom je, že jsou v českých zemích (a nejen zde) už opravdu dlouho, například mazance se objevovaly v Evropě už v dobách předkřesťanských. A tak, jako přetrvaly i některé jiné pohanské zvyky, přetrvala i tradice pečení mazance. Tedy sladkého bochánku, který měl symbolizovat příchod jara. No, pokud věříte, že by mohlo toto pečení pomoci, pusťte se do něj. Při pohledu z okna to zatím na jaro moc nevypadá.

U beránka je to podobné. Symbolika je zde vlastně ještě jasnější než u mazance. Snad všichni známe pojem „obětní beránek“. Je zde odkaz na Ježíše Krista a jeho sebeobětování. Rovněž beránek je již staletí součástí českých zvyků a obyčejů.

Jaké jsou však možnosti pečení? Zatímco u mazance přeci jen zase tolik prostoru na kreativitu není, u beránka je to jiné jak v případě polevy, tak u výzdoby. Na internetu a v kuchařkách jsou stovky a stovky receptů a tipů. Bohužel skvělá zásobárna nápadů, jakou byla každoroční výstava beránků v Národním domě (sešlo se jich zde i více než 300), se letos z pochopitelných důvodů nekoná.

 

Tématickou stranu PROSTĚJOVSKO & VELIKONOCE najdete jako součást tištěného vydání, které vyšlo v pondělí 29. března 2021