Tak se přece jen dočkali! V úterý 11. května se zámek v Čechách pod Kosířem otevře v plné parádě. Nejinak tomu bude v případě zdejšího Muzea kočárů. Zámek v Plumlově naopak ještě vyčká a zahájit chce pohádkovými prohlídkami, které jsou naplánovány na první červnový víkend.

Kdo od úterý 11. května vyrazí do Čech pod Kosířem, ten si tu určitě přijde na své.  Nejenže lidé budou moci navštívit zámeckou zahradu, navíc si budou moci užít i prohlídku zámeckých interiérů. Procházet je budou moci svým vlastním tempem. „Komentované prohlídky zámeckých pokojů jsme až do dalšího rozvolňování vládních nařízení nahradili samostatnými prohlídkami,“ nastínil Večerníku kastelán Martin Váňa.

Zámek na letošní sezónu připravil spoustu novinek, které budou postupně představeny veřejnosti. „Namátkou uvedu třeba repliku šperků hraběnky Gizely Silva-Tarouca, jejíž svatební šaty mohou návštěvníci obdivovat od loňského roku,“ zmínil jednu z nich už nyní Martin Váňa.

Muzeu kočárů se rozšíření plochy hodí

Snad ještě větší nával zvědavých návštěvníků než na zámku lze letos očekávat v Muzeu kočárů, které v uplynulých čtyřech letech prošlo velkoryse pojatou dostavbou. Díky ní vznikl skutečný chrám všech řemeslníků ze dřeva, kamene a kovu, který v celé republice a snad i střední Evropě nemá obdoby. Jeho slavnostní otevření již proběhlo první dubnový den. Lidé jej mohli sledovat prostřednictvím on-line přenosu, záznam z něj je nyní dostupný na webových stránkách muzea. „Žádné větší akce zatím neplánujeme, začátek sezóny bude pozvolný. Nicméně naše nové rozlehlé prostory se už těší na nové návštěvníky, kterých mohou pojmout poměrně hodně,“ nastínil Václav Obr, jehož jsme se při této příležitosti zeptali, zda se letos po roční pauze bude konat oblíbené setkání řemeslníků Josefkol. „Definitivní rozhodnutí sice zatím nepadlo, ale vše nasvědčuje tomu, že i letos místo Josefkolu připravíme atraktivní náhradní program,“ reagoval Obr.

V Plumlově se těší na pohádkové prohlídky

Sezóna by měla v dohledné době odstartovat i na zámku v Plumlově, zde si však návštěvníci ještě nějaký čas počkají. „Podmínky našeho zámku neumožňují individuální prohlídky, proto chceme vše naplno rozjet první červnový víkend, na kdy budou připraveny přesunuté jarní pohádkové prohlídky,“ konstatoval pro Večerník Jiří Trunda z plumlovského zámku.