„Děkuji bohu, že Zdenička přežila a zůstala se mnou. Jen bych si přála pro ni víc,“ říká maminka Zdeničky Kotyzové, která před více jak šesti lety havarovala na náledí na neudržované silnici ve směru z Olšan do Držovic. Mladá žena byla po nehodě s velmi vážnými zraněními převezena do nemocnice, kde bojovala o holý život. Přestože se ji podařilo zachránit, stín jediného okamžiku padl na celý její další život. Způsob, s jakým se s ním snaží vyrovnat její maminka, si i po letech opravdu zaslouží obdiv. Aktuálně se pro svoji dceru snaží sehnat masážní křeslo, na které stále ještě můžete přispět i vy.

Nyní sedmadvacetiletá Zdenička Kotyzová před šesti lety měla vážnou autonehodu, při které si těžce poškodila mozek. Téměř tři měsíce prožila v kómatu a probudila se jako miminko. Stalo se z ní velké malé dítě a téměř vše se musela učit od začátku. „Vzala jsem si ji do péče a začala se o ni starat. Péče o ni je celodenní a velice náročná. Po celou dobu se snažím o jakékoliv zlepšení, což jde velice pomalu. Nejhorší je, že se něco naučíme, pak přijde silný epileptický záchvat a my můžeme začít od začátku,“ popsala její maminka Zdeňka.

Miluje Člověče, nezlob se!

Navzdory tomu Zdenička začala mluvit a se svojí maminkou komunikuje. „Učím ji číst a psát. Moc jí to nejde, ale snaží se. Co však miluje, je hra Člověče, nezlob se! To můžeme hrát i několikrát za den. Mentálně je asi jako osmileté dítě, zůstala na invalidním vozíku. Doma zvládá s mou pomocí pár kroků s chodítkem. Kvůli silnému poškození mozku spí dvakrát denně. Já ji sprchuji, oblékám, chystám jídlo, hraji si s ní. Věnují se jí celý den až do večera, než jde spát. Je nesamostatná ve všech směrech,“ popisuje každodenní ostruhy paní Zdeňka, která pro svoji dceru chce důstojný život.

Křeslo pomůže od bolesti

„Dceři zůstalo spazma na levé straně těla, od bolesti jí pomáhají masáže. Bylo by skvělé, kdyby měla k dispozici masážní křeslo, které by jí od bolesti pomáhalo kdykoliv,“ vysvětlila maminka Zdeničky, která na péči o svoji dceru zůstala zcela sama. „Určitě bych moc ráda poděkovala našemu fyzioterapeutovi, který neustále vymýšlí něco nového, aby jí pomohl. Jsem také ráda, že vše před lety nastartovala paní Sokolová. Nepředpokládám, že se Zdenička ještě někdy zařadí do normální společnosti, nicméně už se těším, že v dohledné době budeme moci vyjet alespoň do Kolářových sadů na tříkolce. Jakýkoliv pohyb hodně potřebuje, v poslední době poměrně dost přibrala,“ vzhlíží s nadějí do budoucna paní Zdeňka.

Jak přispět?

Přispět na rehabilitační křeslo pro Zdeničku můžete na internetových stránkách www.donio.cz. „Našla jsem pro ni masážní křeslo Mateo, je speciálně upraveno pro ni. I na její váhu. Bohužel cena 77 990 Kč je pro nás příliš vysoká,“ posteskla si Zdeňka Kotyzová. Případný dar si lidé mohou odečíst z daní. Za prvních 17 dní se na křeslo podařilo vybrat 21 000 Kč. Přispějete i vy? Sbírka poběží už jen do poloviny června.