Venkovní zápasy? Pro většinu týmů jednoznačně horší záležitost než ty domácí: dlouhé cestování, protivníkovi fanoušci i nezvyklý terén případně klima udělají svoje. Ne tak ale Prostějovu. Fotbalisté eskáčka paradoxně ukazovali, že pro ně hrát venku neznamená hendikep, právě naopak. Z uplynulého druholigového ročníku si fotbalisté 1.SK navždy ponesou s sebou jeden převelice hezký dílčí primát, stali se vítězi Fortuna:Národní ligy 2020/21 v tabulce podle výsledků z venkovních utkání!

Z jejich strany to na půdě protivníků byl skutečně působivý fičák, však posuďte sami. U konkurentů nastoupili ke třinácti zápasům, z nichž těžko uvěřitelných deset dokázali vyhrát. Tým nenápadně načal šňůru už v létě 2020, proti pražské Dukle vyválčil koncem srpna bezbrankovou remízu. Postupně přišly výhry v Jihlavě 2:1, ve Vlašimi 3:1, v Chrudimi 2:1, v Hradci Králové 1:0, ve Varnsdorfu 4:2, na Žižkově 2:1, v Táborsku 2:1, na Vyšehradě 1:0, v Ústí nad Labem 2:1 a v Třinci 2:1.

Při pohledu na výsledky zaujme, že hned v osmi případech šlo o vydřené vítězství rozdílem jediného gólu včetně šesti totožných rezultátů poměrem dva ku jedné. Kulatý počet triumfů Hanáci navíc podpořili dvěma remízami (na Dukle Praha 0:0, v Líšni 2:2) a k poslednímu střetnutí celé sezóny do jistě sestupujícího Blanska jeli bez jediné porážky venku! Bohužel právě u outsidera si báječnou bilanci kolapsem v závěrečné desetiminutovce pokazili vinou prohry 1:2…

Škoda. Mohli dokonat něco na poměry zdánlivě průměrného druholigového klubu mimořádného až unikátního. I tak nechali v pořadí složeném ze zápasů na soupeřových trávnících všechny ostatní celky daleko za sebou. Posbírali totiž fantastických 32 bodů (z 39 možných), druhý Hradec zůstal zpět o čtyři punkty a třetí Žižkov dokonce o deset! Nezbývá než za tento konkrétní počin smeknout před borci eskáčka klobouk až na zem.

„Řekl bych, že našemu týmu v daném hráčském složení vyhovovala utkání venku mnohem víc než ta domácí. Na vlastním hřišti jsme skoro pokaždé museli překonávat soustředěnou defenzivu hostů, jejich obranný blok, a to se klukům přes velkou snahu i maximální taktickou přípravu moc nedařilo. Naopak při výjezdech ven jsme uměli využívat podstatně většího množství prostoru, jež nám více útočící domácí mančafty dávaly. Vynikly naše přednosti, to znamená rychlost, kvalitní bránění, agresivní napadání rozehrávky, časté zisky míčů i bleskový přechod do protiútoků. S přibývajícími dobrými výsledky venku si pak chlapci logicky čím dál víc věřili, vlastně kamkoliv jsme už jeli se sebevědomím a vírou v bodový zisk,“ analyzoval důvody extrémní úspěšnosti na cizích stadionech prostějovský kouč Pavel Šustr.

Eskáčko drželo ve venkovních zápasech opravdu neskutečnou formu, dařilo se mu vcelku střelecky, solidní mělo venku vstupy do zápasů i produktivitu. Zejména se však zdálo, že tým působí živěji. „I když jsme doma nebyli tak úspěšní a v zápasech zaváhali, tak když jsme vyjeli ven, kluci to znovu dokázali zvládnout. Týmové sebevědomí se dostavilo,“ byl spokojený Šustr.

„Je to až neuvěřitelné, to snad musí být rekord,“ neskrýval radost v jednom z rozhovorů pro Večerník František Jura. Pro představu: jen počet bodů zvenku by týmu stačil na devátou příčku...

 

 Speciál vychází 21. června jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku.