Liga národů se nevyvíjela právě slibně. Skotové před naším nároďákem vedli o 4 body a vidina postupu byla velice mizivá. Češi se spoléhali na to, že vyhrají oba poslední zápasy a Skotové získají maximálně bod. Shodou okolností se tak stalo a Česká republika jde mezi elitu Ligy národů A!

Česko – Slovensko 2:0

Branky: 17. Souček, 55. Ondrášek. Rozhodčí: Cakir – Duran, Ongun (všichni Tur.). ŽK: Hrošovský (Slovensko). Bez diváků.

Základní sestavy:

Česko: Vaclík (46. Koubek) – Coufal, Kalas, Brabec, Matějů – Souček, Král – Masopust (46. Černý), Darida (88. Barák), Jankto (74. Kopic) – Ondrášek (66. Vydra). Trenér: Šilhavý.

Slovensko: Rodák – Pekarík, Gyömbér, Škriniar, Hubočan – Lobotka (62. Hrošovský) – Rusnák (62. Suslov), Kucka (67. Greguš), Hamšík, Mak (62. Šafranko) – Ďuriš (81. Schranz). Trenér: Tarkovič.

Češi začali Slováky likvidovat již brzy. Ti zvládali české ataky tak maximálně bránit, natož ještě vymyslet nějakou svoji akci. Jako první slovenskou svatyni znesvětil Tomáš Souček, který využil situace po rohovém kopu v 17. minutě a poslal Česko do vedení 1:0.

V 55. minutě Zdeněk Vondráček po přihrávce Krále využil zmatku v šestnáctce Slováků a propálil Rodáka – 2:0.

V tu chvíli už Slováci byli v beznaději. Češi mezitím sledovali nadějný výsledek Izraele se Skotskem (1:0) a postup mezi elitu byl na dosah. Slovenský výběr naštěstí pro náš nároďák nedokázal nic vymyslet. Za vydatné pomoci Izraele český národní tým postoupil do Ligy národů A.

Kdo by byl věřil, že se vážně okolnosti takhle seběhnou? Češi s přehledem porazili 18. listopadu večer slovenský tým a za pomoci Izraele, který sundal Skoty rovněž 1:0, postoupili mezi elitu. Příští sezónu nás tedy čekají týmy, jako jsou Chorvatsko, Německo a Španělsko. Zkrátka to nejlepší z Evropy. Nároďák se hodně nadře, ale bude to skvělá zkušenost.

Společně s námi jdou mezi elitu zaslouženě týmy Wales, Rakousko a Maďarsko.

Ohlas trenéra

Jaroslav ŠILHAVÝ (Česko) – „Pokud nebudeme v top formě, budou pro nás podobné zápasy se soupeři, jako je Chorvatsko, Anglie, Španělsko, Francie nebo Německo, hodně složité. Náš způsob hry je založen na týmovém výkonu, týmovém duchu, pracovitosti. Máme na kontě nejprve záchranu ve druhé divizi Ligy národů, poté postup na EURO, nyní první místo ve skupině a cestu do první divize Ligy národů. Splnili jsme, co jsme splnit měli, i náš způsob hry zapadá do moderního fotbalu. Postup mezi elitu evropského fotbalu bych vzhledem k tomu, co jsme v době koronavirové pandemie prožívali, ale přirovnal k malému zázraku.“