Hanáci jsou klidné povahy. Prý. I přesto se i v prostějovském veřejném prostoru objeví téma, které mnohé lidi zvedne ze židle. Většinou jde o kácení, boření, výrazné změny. Tentokrát jde ale o stavění…

Mnozí Prostějované totiž zaznamenali, že do změny územního plánu měla přibýt změna funkce území v blízkosti biokoridoru Hloučela. Co v blízkosti, přímo v sousedství. Ukázalo se, že nově by se zde mohlo stavět. Což následně zčásti zkoušel obhájit primátor František Jura. Hovořil například o tom, že se Prostějov bude rozrůstat, ke stavbě ale nedojde hned. A jedna část území je navíc po předešlé dohodě s případným investorem domluvená jako část, kde nové byty nevzniknou. Zdá se ale, že mělo jít o dohodu ústní.

Bohužel, v Česku platí „co je psáno, to je dáno“. A někdy ani to ne. Primátor určitě z předešlých zkušeností (nejen z politiky ale i ze sportu) ví, že co není podepsané, nemusí být ještě nutně splněné. Bohužel, takoví už jsou někdy lidé. Nejde samozřejmě odhadnout, zda by šlo o tento případ. Jeden z předáků opozice Jan Navrátil tak docela správně hovoří o tom, že by bylo fajn mít na to i „papír“.

Zpět ale k samotné problematice zástavby. Na jednu stranu by se zastavění lokality jevila jako vhodná. Považte: v místě jsou parkovací plochy, jezdí zde městská hromadná doprava. Dopravní spojení je celkově dobré a bydlení u zeleného pásu? Lákavé, to každopádně. Na druhou stranu by se ale město ochudilo částečně o možnost rozšířit jednou biokoridor, částečně o pole. A, ruku na srdce, betonu ani asfaltu se nenajíme… To vše navíc v době, kdy se trvale centra měst spíše vylidňují.

Nebylo by proto rozumnější hledat spíše jiné plochy? Mluvilo se o Jezdecké nebo Holandské ulici, brownfieldy by se ale určitě našly i jinde. Byty by vznikaly v kousek od centra, navíc (zejména v případě Holandské ulice) žádaných lokalitách. Místo toho je zde kontroverzní změna, kterou si pochopitelně opozice vzala a rozcupovala ji na kousky.