„To znamená, že ony s náma vyjebávají za to, že se špatně chováme, my to vůbec nemůžeme ovlivnit, protože nám to poroučí nějak zasranej hormón…“ Tento citát je klíčem k úspěšné hře Testosteron polského autora Andrzeje Saramonowicze, kterou řadu let s velkým úspěchem uvádělo prostějovské Divadlo Point.

Jmenovaný hormon stojí mimo jiné za růstem svalů, ochlupení, agresivity a chuti na sex. S věkem se jeho množství v těle přirozeně snižuje, pokud žijeme zdravě, dá se jeho optimální hladina udržovat i v pokročilém věku.

Jinak řečeno testosteron může za to, že se ve dvaceti chlapci chtějí poprat s celým světem, užít si se všemi samicemi a zmlátit všechny samce. Postupem času však tyhle cíle ustupují do pozadí a minimálně někteří muži kromě sebe začínají myslet i na to, co tu nechají pro příští generace a jak ze světa udělají alespoň trochu lepší místo.

Jenže u mnoha z nás přirozené sobectví nikdy do pozadí neustoupí. Touha po vlastní velikosti pak může vést k malosti. U sportovců je to perfektně vidět při zneužívání syntetických anabolických steroidů. Ty jsou zcela běžné třeba u některých amatérských „kulturistů“. Tyto uměle vyráběné látky působí v lidském těle stejně jako testosteron. Jenže jejich umělým dodáváním se přirozeně omezí naše vlastní produkce. Někteří svalovci ve finále mohou produkovat zhruba tolik vlastního testosteronu jako průměrná desetiletá holka.

Brát doping a tvářit se jako velký silák je vrcholem pokrytectví. Opravdu skvělým způsobem o tomto tématu vypráví filmový dokument Síla zachycující cílenou přeměnu známého filmového kritika Kamila Fily ve svalovce. Snímek velmi zdařile odhaluje jednu velkou pravdu – nikdy nepodceňuj sílu sebeklamu!

U mnoha z nás totiž bude vždy existovat zásadní propast mezi tím, jak chceme, aby nás vnímali ostatní, a tím, jak ve skutečnosti žijeme. Záleží pak často na síle našeho pokrytectví, zda o dokonalosti a správnosti svého života dokážeme přesvědčit i ostatní. Jisté je jedno – sebe nakonec nikdy neoblafneme.

To všechno jsou věci, o nichž by dlouze mohl vyprávět nejen Kamil Fila, ale i mnohé naše známé prostějovské „osobnosti“.