Letos to netrvalo vůbec dlouho – a už je známo téměř kompletní složení hráčského kádru prostějovských volejbalistek pro příští sezónu 2022/23. Jak už jsem psal dříve, je velmi důležitým faktorem, že skoro celé úspěšné družstvo zůstalo pohromadě.

Ze dvanácti zlatých plejerek jich ve vékáčku pokračuje hned deset: Simona Bajusz, Raquel Löff, Kateřina Kvapilová, Petra Kožoušková, Klára Faltínová, Pavla Meidlová, Michaela Smolková, Michaela Beránková, Adéla Stavinohová.

A ano, také Karin Šunderlíková. Klíčová univerzálka ze Slovenska, která s hanáckým klubem podepsala novou smlouvu a přiřadila se k taktéž setrvajícím oporám základní sestavy. Těmi jsou nahrávačka Bajusz, blokařky Löff a Kvapilová, smečařka Faltínová i libero Stavinohová.

Ze základu tak odešla pouze jiná slovenská tahounka Karolína Fričová. Vzhledem k tomu, že extralize statisticky kralovala v dosažených bodech, na podání a taky na přihrávce, půjde o citelnou ztrátu. Nicméně každý odchod se dá zacelit, což platí rovněž o přestupu Káji do Německa.

Jako náhrada totiž dorazila Brazilka z konkurenčního UP Olomouc, zkušená smečařka Jéssica Silva. Je mnohem vyšší než Fričová, proto má výraznější potenciál v útoku i na bloku. Dokonce disponuje také hodně solidním příjmem – a právě týmové zvládnutí této herní činnosti bude pro celý kolektiv Prostějova v dalším ročníku naprosto stěžejní.

Značně díky Karolínsě byly totiž nečekané mistryně na přihrávce nejlepší z celé UNIQA extraligy žen ČR. Čímž se jim dobře zakončovalo a jejich projev na palubovce nesráželo dolů zdaleka tolik „příjmových“ výpadků jako v minulosti. Od letošního října bude potřeba, aby trio Adéla, Klára a nově Jéssica (plus případně další holky z lavičky) přijímalo na co nejvyšší možné úrovni. Pak to otevře možnost prodání celkové herní kvality mírně obměněného mančaftu VK, která je nesporná.