Poslední dobou se nám tu rozjel takový nešvar. Stále častěji se objevují podvody pomocí internetového bankovnictví a elektronické identity. Je tento postup opravdu tak rafinovaný? Nemyslím si. Na rovinu se jen jedná o neinformovanost a často i velkou hloupost samotných postižených. Pokud člověku nepřijde divné dávat někomu cizímu své údaje k platební kartě či přihlášení do bankovnictví a nedej bože i samotné sms kódy, tak je tu něco velmi špatně.

Jestli se v rozletu bank řešilo, aby lidé své úspory vkládali do nich a nenechávali je doma, kde mohou být lupem pro zloděje, tak nyní je situace opačná. Teď by snad bylo bezpečnější vkládat peníze do slamníku, než je cpát na účet, protože tyto podvody jsou daleko častější než běžná krádež.

Přitom se těmto podvodům dá jednoduše předejít. NIKDY, ale vážně NIKDY nikomu nesdělujte a nedávejte jakékoliv informace od svého účtu. Jediné, co může kohokoliv zajímat je číslo účtu pro zaslání platby, ale to je vážně vše. Pokud někomu zadám své údaje, nedej bože i různé kódy či věci pro aktivaci různých plateb, těžko se pak může divit, že je během pár sekund bez dlouholetých úspor.

Samozřejmě i tito zloději si uvědomují, která skupina osob je nejzranitelnější. Od toho je tu ale skupina nové generace, která by se měla snažit co nejvíce svým blízkým vysvětlovat, jakému riziku se v případě důvěry k naprosto cizím lidem či neověřeným stránkám, do jakého nebezpečí se může dostat. Nebuďme v tomto tak hop, ale raději na chvíli zpomalme a dvakrát si ověřme, že opravdu neděláme něco, čeho můžeme hodně brzy litovat.