Nadchází tradiční období, kdy si každý pro sebe hodnotí uplynulý rok. Když já osobně přemýšlím o tom, co mi rok 2020 vzal a co naopak dal, všechny moje úvahy přebíjí jedno jediné slovo. Koronavirus! Na toto slovo začínám být už velice alergický, od jara mě totiž trápí daleko víc než senná rýma...

Slovo, které se neustále plete do všeho, ať už přemýšlím o životě, o práci, o rodině, nebo taky o tom, co všechno nás potkalo. Ano, koronavirus vstoupil do našich životů a ovlivnil je měrou vrchovatou. Zatím, a to musím zaklepat minimálně na dřevěný redakční stůl, se tímto neřádem nenakazil nikdo z mých blízkých, přesto jako by tu byl stále mezi námi.

Jak tedy hodnotit letošní rok? Popravdě nás covid-19 o mnohé připravil. Nemohli jsme si dopřát spousty kulturních a společenských požitků jako jindy, naše peněženky zůstaly často uzavřené, protože finance nebylo kde utrácet, o dovolené v zahraničí jsme mohli jen snít, já osobně jsem od jara přestal jezdit do Prahy na fotbal na svoji milovanou Slávinku, všichni jsme měli strach o zdraví svých blízkých.

Ale pozor, koronavirus nám i mnohé dal! Konečně jsme si letos mnozí z nás uvědomili, jak si máme vážit věcí, které jsme dříve považovali za samozřejmé. A byli jsme přesvědčeni, že nám je nikdo nemůže vzít. Ale může! Když ne válka, tak nebezpečný virus! Ano, ať to vezmu z jakéhokoliv konce, tento rok byl prostě koronavirový.