Prostějov se v nedávné minulosti mohl chlubit hned dvěma sportovními celky, které si sjednávají respekt svými výsledky v nejvyšší soutěži. Ano, byly to BK Prostějov, později BK Olomoucko, ale také prostějovské volejbalistky, dříve známé taky jako „Agelky“. Jenže sportovní život klubů, stejně jako vlastně vše v našich životech, připomíná sinusoidu: jednou jsi nahoře, jednou dole.

Na jakém místě se pak nachází oba prostějovské celky, je nyní více než zřejmé. Basketbalisté šli během posledních zhruba čtyř pěti let postupně dolů. Tytam jsou boje s nejlepšími a poslední stříbrné medaile už jsou vskutku pod nánosem prachu. Letošek je rovnou prachmizerný. Klub se potácí na posledním místě NBL a dlouhodobě se mu vůbec nedaří, k úspěchu přitom často stačí jedna trojka v závěru utkání. Jenže na to, kolik bodů zbývalo na soupeře, na to se v tabulce příliš nehraje. Důležité jsou výhry. A ty od pozměněného týmu nepřichází.

Volejbalistky jsou na tom o něco lépe. Přesto však ani ony kdovíjak nezáří. A příběh se opakuje. V minulosti veleúspěšný celek, který sbíral tituly jak na běžícím páse, jde už několikátý rok po sobě dolů. Tým musel začít šetřit, což se nutně někde musí projevit. Letošní sezóna je navíc, podobně jako u basketbalistů, zatím velmi nepovedená.

U obou týmů nyní nezbývá než pracovat a věřit ve vlastní sílu. A v to, že soutěže nebudou znovu přerušené v době, kdy budou celky dole.