Když pomineme neradostnou skutečnost, že se téměř dva měsíce vůbec nehrálo kvůli koronavirové panice, splňuje jinak aktuální ročník UNIQA extraligy žen ČR většinu slibných nadějí, které do ní byly před startem vkládány.

Nejvíc ze všeho fanoušky i odborníky lákal fakt, že soutěž po dlouhých letech poprvé neměla pouze jednoho či maximálně dva ústřední favority na zisk mistrovského titulu.

Tentokrát se během jara a léta zformovali kandidáti na zlato hned čtyři! Jmenovitě obhájkyně primátu 2019 UP Olomouc, vítězky poslední dlouhodobé části (před zrušením play-off) Šelmy Brno a výrazně posílené celky Dukly Liberec i Olympu Praha.

Trochu vepředu před ostatními přece jen původně byly Hanačky se svým multinárodnostním kádrem, leč dopady covidu donutily vedení olomouckého oddílu rozloučit se s řadou původně nasmlouvaných plejerek. A momentálně už vypadá kompletní zmíněné kvarteto z papírového hlediska naprosto vyrovnaně.

O něco pozadu přitom zůstávají Jihomoravanky, jejichž sázka na ostřílené harcovnice je v současné složité době poněkud problematická. Ovšem pokud se dobře nachystají na vyřazovací boje, mohou vyřadit kohokoliv.

Místo Šelem se zatím prodrala nečekaně nahoru Ostrava, neboť využila příznivého losu. Do konce základní fáze bude nastupovat takřka výhradně proti spolufavoritům, tudíž se uvidí, nakolik vystačí s formou i dechem.

Jediné, čeho mohou litovat konkrétně prostějovští příznivci, je výsledkové zaostávání letošního mančaftu VK. Teoreticky se mohl po výkonnostní stránce přidružit ke zmíněnému celku ze severu Moravy, nebo aspoň k šestému KP Brno. Opakované ztráty dobře rozjetých setů i utkání však zapříčinily místo boje o lepší střed tabulky neradostný pád mnohem níž.

Důležitý triumf ve Šternberku snad ukázal, že na dno pořadí volejbalistky vékáčka skutečně nepatří. Bohužel bodová ztráta na lepší než sedmé místo už je natolik značná, že pomýšlet po vzoru nové posily Martiny Michalíkové na atakování horní půlky extraligového pelotonu nevypadá vůbec reálně.

Hlavní bude v klidu postoupit do playoffové osmičky...