Padá listí, je sychravo, prostě listopad. Na druhé straně tu máme radosti jako svatomartinské víno a svatomartinské husy a samozřejmě další díl našeho historického exkurzu do dějin Prostějova. Tak pojďme na to.

Dnes skočíme skoro do nedávné historie, a to do listopadu 2012, protože jinak byl tento měsíc v minulosti na události poměrně chudý. Rada města na své schůzi dne 20. listopadu 2012 schválila projektový námět „Cyklistická stezka Prostějov – Žešov I. etapa“ a podání žádosti o příspěvek na realizaci tohoto projektu Státnímu fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Předmětem projektu byla realizace I. etapy cyklistické stezky do Žešova. Jednalo se o úsek vedoucí od městského hřbitova po začátek zahrádkářské kolonie o délce cca 400 m. Předpokládané celkové náklady tohoto projektu byly ve výši 1,3 milionu korun. Souběžně s I. etapou cyklistické stezky byla projekčně připravována i II. etapa o délce cca 260 m a III. etapa o délce cca 660 m. U obou těchto etap bylo nutné řešit úpravu majetkoprávních vztahů k pozemkům.

Město Prostějov pokračovalo v zahraniční spolupráci se zástupci Vysokých Tater i polské Šródy i v roce 2012.  Se Šródou byla spolupráce zvlášť efektivní. V jejím rámci se podařilo propojit kontakty mezi Občanským sdružením Lipka a obdobným sdružením ve Šródě.  Obě organizace uskutečnily několik vzájemných návštěv festivalů a sportovních akcí. V případě Vysokých Tater Prostějov hodlal spolupráci nadále rozvíjet. V listopadu pak náměstci primátora vyrazili do Polska na výzvědy. Prohlédli si pět multifunkčních hal a seznámili se s praktickými zkušenostmi provozovatelů. Zatímco v Leszně viděli halu zaměřenou na vzdělávání a kulturu, haly ve Šródě jsou určeny pro sport, ale dají se využít i pro kulturní účely. V tomto městě náměstky zaujala sportovní hala u tamní zemědělské školy. Jednoduchý prostor s výborným zázemím a velkým sálem či spíše tělocvičnou se dá pouhým položením speciálního koberce změnit v prostor vhodný pro tanec. Přitom kapacita haly je až 1 000 osob a položení koberce je velmi jednoduché.  Náklady na halu přišly Šródu v přepočtu na 45 milionů korun.

Dvacetimetrový smrk, který ozdobil prostějovské náměstí, vyrostl v soukromé zahradě ve Vodní ulici. Protože vyrůstal jako solitér, byl krásně rovný. Přestože je zahrada vzdálena od radnice vzdušnou čarou pouhých asi 200 metrů, byl transport smrku technicky náročnější. Vzhledem k omezenému prostoru byly k vyzvednutí stromu zapotřebí dva jeřáby. Město jeho osvícení obohatilo dalšími LED rampouchy a světelnými řetězy, aby nasvícení bylo bohatší. Slavnostní rozsvícení vánočního stromu se uskutečnilo v pátek 30. listopadu. Začalo deset minut před sedmnáctou hodinou slavnostními fanfárami z balkonu radnice. Novinkou výzdoby v centru města byly ozdoby na sloupech veřejného osvětlení. Staré žárovkové řetězy byly nahrazeny světelným LED závěsem na každém sloupu samostatně. Lepší byla také výzdoba uličky s vánočními stánky, na jejichž střechách svítila girlanda z jehličí v kombinaci se světelným LED řetězem.

Nemocnice Prostějov přistoupila ke změně pravidel pohybu i stání vozidel v areálu nemocnice. Od listopadu 2012 zavedla uvnitř nemocničního areálu nový režim, který měl umožnit pacientům, rodinným příslušníkům i návštěvníkům lepší dostupnost požadovaného oddělení. Za stání delší než třicet minut se začalo platit. Od poplatků byla osvobozena vozidla zdravotnické záchranné služby, dopravní a zdravotní služby, policie ČR a městské policie, hasičského záchranného sboru a havarijní služby vodáren, plynařů či energetiků. Platit neměli ani zdravotně postižení pacienti s průkazem ZTP/P a dárci krve či plazmy v den odběru. Zákazníci nemocniční lékárny měli mít v den nákupu nebo vyzvednutí receptu slevu za stání v nemocnici ve výši 30 Kč. Dětské oddělení prostějovské nemocnice se během prvního listopadového dne proměnilo doslova v kulinářskou dílnu. Žákyně SZŠ Prostějov si pro nejmenší pacienty prostějovské nemocnice připravily akci Halloweenské dopoledne. S dětmi společně vyřezávaly dýně, malovaly strašidla a jiné obrázky, které následně ozdobily celé dětské oddělení.