Porcování peněz na sport je tady. Letos ale v řadě klubů nadšení z přijatých dotací vystřídají chmury. Těžko se tomu divit. Kluby dostanou od města Prostějova podstatně méně, než kolik žádaly. A jde přitom o ohromné částky. Rozdíl činí v případech prvních dvou programů statisíce i miliony. Například „A“-tým Jestřábů dostal pouze šedesát procent požadované částky. Propastné je to ovšem i u BK Olomoucko, kde přistane dokonce jen pětina požadované částky. S krácením a krouháním musí kluby a oddíly počítat vždy. Může se tak přitom stát hned na třech místech. Obvykle se tak děje ve sportovní komisi, dále je možnost krácení v radě a při vyšších částkách na zastupitelstvu.

Kluby tak jako tak už dopředu často s určitým krácením počítají. Většinou se dočkají částky okolo padesáti, v lepším případě pětašedesáti procent. Tento rok ale zatím vypadá na mnohem razantnější škrty. Důvod je nasnadě, ekonomická situace a hrozba, že město natrvalo přijde o část peněz od státu. A snad i vyhlídka celkového ekonomického ochlazování. Krácení však zároveň přichází v době, kdy primátor Jura hovoří o tom, že sport – profesionální, mládežnický i amatérský – si v současné těžké době, kdy sponzoři ubývají a kluby úpí pod návalem vládních zákazů, podporu zaslouží. Což je nesporné.

Je ovšem otázkou, co s činností klubů rozhodnutí o snížení požadovaných částek udělá. Omezí ji, utlumí? Nebo je naopak přiměje, aby se o to více chovaly hospodárně a otáčely každou korunu? Těžko říct. Za současné situace by však bylo vhodné, aby k sobě o to více byly kluby s městem navzájem férovější. Oddíly v tom, kolik finančních prostředků skutečně nezbytně nutně potřebují, a město v komunikaci ohledně toho, proč je z požadavku více než milionu korun třeba jen 200 tisíc. Obě strany si tuto vzájemnou otevřenost zaslouží a mohou dovolit.