Máme tady nový rok s jedničku na konci, tak snad bude opravdu na jedničku i v systému PES. A nejlépe kdybychom už byli úplně volní. V době, kdy píši tento příspěvek, jsem bohužel i já v covidové karanténě a provádím vlastně kronikářský home-office. Je totiž nasnadě zalistovat historií.

Leden 1951 a v Národním domě bylo možno zhlédnout výstavu slovenských malířů, konkrétně z Ružomberoku. Tehdejší MNV koupil do své sbírky osm z těchto maleb. Byl zrušen Muzejní spolek v Prostějově a ROH Hanáckých železáren vydalo první číslo časopisu Hanácký kovák. Docházelo ke konfiskaci majetku po emigrantech, konkrétně tentokrát šlo o majetek manželů Žouželkových z Vrahovic.

V lednu 1961 začal vycházet další závodní časopis, tentokrát šlo o Prostějovského oděváře, což byl týdeník závodu OP národní podnik a nahradil svého předchůdce Hlas oděváře. Rozrostl se podnik Vitana, který pod svá křídla vzal závod Kávoviny. Založena byla Lidová akademie, a to jako součást Osvětové besedy. Muzeum uspořádalo 1. soubornou výstavu prací akademického malíře Jana Šafaříka, rodáka z Prostějova, který záhadně zmizel během první světové války ve Francii. V daném roce by se dožil 75 let.

Leden 1971 znamenal kapku pozvednutí povědomí o zdraví občanů. Okresní výbor červeného kříže začal vydávat čtvrtletník Klub koronární kondice, což evidentně naznačuje starost o zdraví občanů. Zemřel Václav Ševčík, umělecký fotograf, odborný učitel, rodák z Vysokého Mýta, který ovšem v Prostějově pozvedl úroveň fotoprůmyslu obecně.

V lednu 1981 se naše město rozrostlo, a to díky připojení obce Žešov, na celkem 49 920 obyvatel. Tento rok byl nazván Mezinárodním rokem invalidů.

Leden 2011 byl na události pestrý. Prvním dítětem, které se narodilo v prostějovské porodnici v daném roce, byla holčička manželů Aleny a Vojtěcha Kuchařových z Biskupic. Narodila se 1. ledna 2011 v 17.31 hodin, vážila 3,8 kg, měřila 51 centimetrů a dostala jméno Helenka. Od počátku roku zaznamenali Prostějované novinku ve sběru odpadu. Na několika stanovištích ve městě se objevily nové kontejnery určené na sběr a recyklaci starých oděvů. Podle statistiky každý občan v zemi za rok tehdy vyprodukoval zhruba 15 kilogramů starého šatstva. Pokud skončí ve směsném odpadu, hledá se pro ně jen velmi těžko ekonomické využití. Kontejnery na obnošené šatstvo v Prostějově rozmístila firma Revenge s tím, že je začne sbírat, třídit, recyklovat a prodávat k dalšímu využití. Začátek roku proběhl v České republice ve znamení nespokojenosti lékařů. Odborářskou výzvu „Děkujeme, odcházíme“ podepsalo v zemi na 3 000 lékařů.  V Olomouckém kraji pohrozilo výpovědí na 157 doktorů, z toho 142 z Fakultní nemocnice Olomouc. V Prostějově byla situace jiná. Zdejší nemocnice již patřila soukromé společnosti AGEL, které nabídla lepší podmínky, takže „neodcházel“ ani jediný lékař. Prostějovská policie se přestěhovala z Havlíčkovy ulice do nově zrekonstruovaného objektu, někdejšího sídla banky Haná na Újezdě. Rekonstrukce přišla na zhruba 32 milionů korun, ale policisté si slibovali, že ušetří ročně zhruba 3 miliony za nájemné v Havlíčkově ulici a v Partyzánské. V Havlíčkově ulici zůstal jen Dopravní inspektorát. Vláda po menších tahanicích jmenovala nového policejního prezidenta. Stal se jím šestačtyřicetiletý Petr Lessy, který se narodil v Prostějově. Ve čtvrtek 20. ledna 2011 byla zahájena rekonstrukce radniční věže.  Ve výběrovém řízení na rekonstrukční práce zvítězila prostějovská firma Ingremo. Zakázka zahrnovala výstavbu nového schodiště, posílení stropů, aby bylo možné zpřístupnění věže pro veřejnost.

Taková byla léta minulá. O tomto lednu ví Bůh, co budou kroniky psát, situace je stále vážná, a pokud se jí nepostavíme hrdě, ale také zodpovědně, budeme stále a stále nemile překvapováni. Buďme tedy zodpovědní a važme si sebe, svých blízkých a mějme spolu dobrou vůli. Hezký nový rok!