Máme tady nový rok a s ním další ročník seriálu o příbězích z prostějovských kronik. Dnes se tedy podíváme na leden. V lednu 1954 byla prostějovská hvězdárna převedena pod správu ONV, jejím ředitelem byl Adolf Neckař. V Národním domě zahájil činnost Okresní osvětový dům Jiřího Wolkera. Zároveň se vzpomínalo na 30. výročí úmrtí básníka. Vznikl národní podnik Dopravní stavby Olomouc, pobočka Prostějov.

V lednu 1964 byl Osvětový dům přejmenován na Dům kultury a vzdělávání. Do provozu byla uvedena nová restaurace Morava. Byly také sloučeny matriky obcí Mostkovice a Olšany s matrikou prostějovskou.

V lednu 1974 došlo ke sloučení JZD Držovice a JZD Vrahovice pod jednotným názvem JZD Nový život Prostějov, kterému patřilo 1 200 hektarů půdy. Vzniklo městské kulturní středisko, které sdružovalo celou prostějovskou kulturu. II. interní klinika na Tetíně byla přeměněna na léčebnu dlouhodobě nemocných. Opět se slavilo kulaté výročí úmrtí J. Wolkera, tentokrát padesáté, a k tomu byla zahájena výstava. Začal vycházet Zpravodaj Okresního stavebního podniku Prostějov.

Leden 1984 byl pozitivní pro město z hlediska péče o seniory. V Polské ulici byl předán do užívání první dům s pečovatelskou službou pro seniory.

A teď k lednu 2014. V pátek 3. ledna přivítal primátor města Prostějova Miroslav Pišťák společně s náměstkyní Ivanou Hemerkovou prvního občánka města roku 2014. Stala se jím Denisa Řezníčková, která se narodila mamince Anně Halouskové. První miminko dostalo od města finanční dar 2 000 korun. V Tříkrálové sbírce 2014 chodili v rámci Olomoucké diecéze koledníci se 4 995 pokladničkami. Lidé do nich přispěli částkou 22,39 milionu korun. Na Prostějovsku se vybralo 800 tisíc korun. O rozdělení peněz rozhodovala komise, projektů, na něž by mohly jít, bylo asi 150. Mezi jinými šlo o podporu lidí bez domova, práci se seniory nebo s lidmi s různým handicapem. Charita chtěla své aktivity rozšířit na zřízení dalších půjčoven rehabilitačních pomůcek či poradnu pro ženy a dívky. Policie skončila vyšetřování okolností kolem krachu Oděvního podniku Prostějov a obvinila bývalého generálního ředitele Františka Tuhého, který si nechal na prémiích v posledních letech vyplatit asi 26 milionů korun, i když věděl, že ekonomická situace firmy není nejlepší, podnik se potýkal s finančními problémy. Zároveň došla ke konci první soudní kauza kolem Oděvního podniku Prostějov. Okresní soud v Olomouci udělal tečku za sporem majitele měřenek, firmy AMF Reece CR Prostějov, a bývalým zaměstnancem dceřiné firmy Oděvního podniku Prostějov Bernhardt Fashion CZ Michalem Šmídem. Ten byl odsouzen za porušení autorského práva a průmyslových práv. Trest padl za to, že Šmídova společnost Stylers made tu measure GmbH Olomouc nezákonně používala kopii katalogu střihů měřenkové výroby a výrobních postupů OP Prostějov. Soudce M. Šmída odsoudil k peněžitému trestu dvě stě tisíc korun. Občanské sdružení Lipka se v ulici Jano Köhlera ve Vrahovicích pustilo do budování chráněného bydlení. V objektu nakonec vznikla i cukrárna, která nabídla lidem se zdravotním postižením práci. Projekt byl schválen v roce 2012, začátek stavebních prací posunulo první neúspěšné výběrové řízení na dodavatele stavby. Ve druhém kole vyhrála firma Pozemstav, která dům upravila na bydlení pro 14 klientů. Ti se zde učili a pracovali v sociálně terapeutické dílně, která bude má podobu cukrárny pro veřejnost. Celkové náklady na realizaci projektu činily bezmála 22 milionů korun, 16,5 milionu poskytl Regionální operační program Střední Morava. Začátkem roku již mohla prostějovská pobočka Fondu ohrožených dětí začít s rekonstrukcí domu, který získala od města pro zřízení Klokánku – zařízení pro děti v nouzi. Statutární město Prostějov uhradilo poslední splátku za Aquapark. Oblíbené koupaliště se stalo plně majetkem města.

Takový byl leden v prostějovských kronikách. Za měsíc přinese Večerník povídání o nejkratším měsíci v roce, a sice únoru. A můžete jen predikovat, zda bude bílý, nebo blátivý.