Volby do Evropského parlamentu se v závislosti na praxi v jednotlivých zemích a v souladu s Lisabonskou smlouvou budou konat od 6. do 9. června 2024, v Česku v pátek 7. a sobotu 8. června 2024. Půjde o desáté parlamentní volby od první přímé volby do Evropského parlamentu v roce 1979 a první volby po brexitu. Protože účast v našich luzích a hájích není zrovna nejvyšší, pokusím se dnes alespoň přiblížit systém voleb. Snad tak někdo nakonec k té volební urně dorazí.

Do Evropského parlamentu se volí poměrným systémem, v každé zemi mají ale volby jistá specifika. Například v počtu hlasů, které je nutné získat k dosažení mandátu. Ve velké většině zemí Evropské unie (s výjimkou Francie, Itálie, Irska a Polska) se volí v jednom jediném volebním obvodu pro celý členský stát. Občané členských států EU mohou volit v těchto volbách i v jiných členských zemích, volí pak ale tu kandidátní listinu, která je platná v daném státě (např. slovenský volič v Polsku volí polské kandidáty apod.). V důsledku brexitu bylo v lednu 2020 rozděleno 27 křesel britské delegace ostatním zemím. Dalších 46 křesel bylo zrušeno a celkový počet europoslanců se tak snížil ze 751 na 705. Evropský parlament v únoru 2023 navrhl a v červnu 2023 schválil úpravu rozdělení křesel v Evropském parlamentu a opětovné zvýšení počtu poslanců EP, aby se přizpůsobil vývoji populace. Dne 26. července 2023 dosáhla Rada Evropské unie dohody, která zvýšila velikost Evropského parlamentu na 720 křesel. Návrh následně v září 2023 schválil Evropský parlament a Rada přijala konečné rozhodnutí. Evropský parlament v květnu 2022 schválil volební reformu. Ta mimo jiné počítala s druhým hlasem voličů pro 28 kandidátů ucházejících se o zvolení ve zvláštním celounijním volebním obvodu, jednotným datem voleb 9. května či možností korespondenčního hlasování pro všechny voliče. Rada s návrhem nesouhlasila.

V ČR se bude „hrát“ celkem o 21 křesel a z hlediska voliče je pravdou, že vidíme jen statisícové platy a náhrady a prebendy v podobě cestování atd. Výsledkem je mylná představa, že si někde partička dobře placených vyžírků sedí v teple a je úplně k ničemu.

Je to opravdu velká mýlka a bohužel to, že jsme orgány EU málo sledovali a k volbám nechodili, se teď ukazuje v plné nahotě v podobě absolutně brutálních věcí, které se v Bruselu a Štrasburku vymýšlí, a občan jen nevěřícně zírá. Máme tu Green deal, glajchšaltování prakticky všeho, vytváření toho jediného správného euronázoru, likvidování a trestání těch, kteří se diktátu EU postaví, a to i na úrovni států. Kvůli tomu všemu v pozadí povstávají temné mraky podobné těm z románu George Orwella 1984.

Pro toto všechno by se letos měli voliči setsakra probudit a k volbám opravdu jít, protože mají možnost ten podivný a velmi nebezpečný trend zvrátit. V každém státě jsou strany, které nezapomněly na tradice, vlastenectví a národní hrdost. Pozitivem je, že tyto strany v jiných volbách vítězí, nebo jsou tzv. na bedně a vytvářejí značnou sílu proti eurohujerství a vlezdoprdelkování. A jistě jste také zaznamenali, jakou bázeň tyto strany vyvolávají u těch, kteří hrdost, suverenitu a další typické věci pro národy a suverénní státy potlačují. Vytahují se kompra, vytvářejí umělé kauzy, do kterých jsou zapojena mainstreamová média, cenzuruje se nezávislé mínění, a dokonce se vyhrožuje. Je to zvrácená a odporné a naštvává to čím dál více lidí.

Jak psáno výše, jde o desáté parlamentní volby v EU. Myslím si, že se mohou stát těmi volbami zásadními, které na dlouho určí směřování EU. Buď se vrátí k těm správným kořenům, které existují v podobě původních Římských smluv Evropského hospodářského společenství z roku 1957, nebo bude s Evropou zle. Záleží jen na nás.