Fotbalové eskáčko je po úspěšné sezóně korunované třetím místem bez trenéra. Zní to jako nepovedený vtip, jak se ale ukázalo, je to realita. Nebylo to ovšem tak, že by vedení klubu poslalo kouče pryč – i když nějaké náznaky z kritiky k posledním výkonům hráčů zde byly. Ne, prostějovský kouč se dohodl se slovenskou ligovou Skalicí, že vzdor platné smlouvě vyrazí na zkušenou k našim sousedům.

V eskáčku přitom Pavel Šustr zatím zapsal úspěšné působení. Měl možnost pracovat s hráči, které zná z brněnského prostředí, hlavně však měl k ruce solidní a přitom mladý, neokoukaný tým, který mohl hrát ještě výše, než nakonec skončil. Taky toho kouč využil na maximum, tým skončil oproti předpokladům třetí, což je největší úspěch prostějovské kopané za víc než dvacet let. Nemalou zásluhu na tom nepochybně má i právě Pavel Šustr.

Nyní by ale měl v Prostějově skončit.

Musím říct, že zpráva mě zprvu zaskočila – ještě v neděli, když jsme se spolu s trenérem bavili, nic nenaznačovalo tomu, že by měl Prostějovu ukázat záda. Nyní se to ale zdá být jako fakt, Skalica již změnu oznámila. Popravdě to byl šok, pro část fotbalové veřejnosti nepochybně, pro mě rovněž.

Přitom by neměl být. Jak jsem napsal již výše, trenér Šustr s týmem, který rozhodně nepatřil mezi favority soutěže, udělal hodně práce. Jeho podpis byl čitelný i při výkonech na hřišti, byť ty venkovní paradoxně snesly přísnější měřítka než celá řada těch předvedených doma. Šustr se ukázal jako schopný trenér, a přestože (nebo možná i proto) do Prostějova šel jako (s výjimkou Brna) relativně neznámý trenér, na lavičce Prostějova si právem udělal dobré jméno.

Pro Prostějov tím ale vznikl velký problém. Byla zde určitá nastavená koncepce a systém hry pod konkrétním trenérem. To může nyní padnout. Otázka nyní zní, jak se s překvapivým odchodem kouče vypořádat? Zvolit náhradu totiž nebude nic snadného.