Máme tady první prázdninový měsíc. A i když to na středních školách ještě žije, my se podíváme opět do městských kronik a zavzpomínáme na staré časy.

Červenec 1951 nebyl dobrý pro některé důstojníky armády, kteří byli zatčeni v předcházejících letech, protože došlo k jejich propuštění z armády. Zemřel akademický malíř Hilarius Václavek, který se zabýval malbou starých zákoutí Prostějova. Za Určickou ulicí byla dokončena stavba družstevního kravína a dále byla dostavěna hasičská zbrojnice ve Wolkerově ulici. Do Zlína a Brna byly rozšířeny autobusové spoje. V červenci 1961 potkala smutná událost klášter Milosrdných sester III. řádu sv. Františka v nemocnici. Jeptišky, které se věnovaly péči o nemocné od vzniku nemocnice, byly postupně nahrazovány absolventkami zdravotnické školy, následně byly odeslány do kláštera v Jiřetíně. Tři z nich řád opustily a budovu kláštera převzala do majetku přímo nemocnice.

Červenec 1971 potěšil obyvatele okolo Dolní ulice, jelikož právě zde byla otevřena nová mateřská školka. Svoje chvíle slávy na recitační soutěži Wolkrův Prostějov zažila Jana Zikmundová, která zvítězila v kategorii III. Celý festival recitátorů zachytil ve svém filmu Jaroslav Mencl, který následně získal cenu v Montrealu na soutěži Unita se snímkem Disque 5127. Novou budovu získala v červenci 1981 Česká státní pojišťovna. Jednalo se o nám známý objekt v Kostelecké ulici, který byl postaven na základě návrhu ing. arch. Petra Braunera.

Červenec 2011 jako letní měsíc překvapil hned šestý den teplotou pouhých 11 stupňů, zato 9. a 13. července dosáhla teplota krásných 29,5 °C. Občanské sdružení O. S. Industria Wichterlensis uspořádalo v sobotu 2. července 2011 na náměstí T. G. Masaryka v Prostějově vzpomínkovou akci Wikov Honoratus, která byla výjimečnou přehlídkou historických automobilů všech meziválečných československých značek. Svým rozsahem a pojetím byla završením série tří vzpomínkových akcí zaměřených na historii bývalých prostějovských strojíren Wichterle & Kovářík pořádaných tímto občanským sdružením v posledních letech. Byla také poctou Lambertu Wichterlovi (1867–1951) a Dr. ing. Františku Kováříkovi (1865–1942), zakladatelům bývalých strojíren, kteří se významně zasloužili o modernizaci Prostějova v první třetině 20. století a svou činností přispěli k rozvoji podnikání a motorizace v předválečném Československu i k hospodářskému vzestupu tehdejšího venkova. Na vzpomínkové akci Wikov Honoratus bylo k vidění deset pojízdných historických automobilů Wikov a skupina šestnácti historických automobilů tvořená vozy Laurin & Klement, Škoda, Praga, Tatra, Aero, Walter, Jawa a Zetka. Automobily se nejdříve seřadily před radnicí, po zahájení akce vykonaly čestnou okružní jízdu kolem náměstí za velké pozornosti Prostějovanů. Pozornost vzbudila také expozice několika typických strojů, které vyráběla firma Wichterle & Kovářík pro venkovská hospodářství – mlátička s lisem na slámu a převozné spalovací motory Wikov.

Dne 7. července zasáhla jih prostějovského okresu vichřice. Prostějovští hasiči vyjeli k několika případům zničeného majetku po vydatném dešti a větru. Dne 17. července krátce po 14. hodině lehl popelem dvacetihektarový lán zralé pšenice vedle obchodního domu Interspar. Celková škoda představovala částku kolem milionu korun. V roce 2008 tvořili vojáci prostějovského 102. průzkumného praporu jádro úplně prvního českého provinčního rekonstrukčního týmu v afghánské provincii Lógar. V roce 2011 bylo rozhodnuto, že se do stejných míst vrátili. Kromě ochrany civilních expertů dostali speciální úkol. V Lógaru díky špičkové technice sledovali nejnovější praktiky Talibánu při odpalování improvizovaných výbušných systémů. Nastražené nálože totiž představovaly pro spojenecké jednotky neustále vážnou hrozbu. Vojáci v pořadí 8. kontingentu vystřídali své kolegy na přelomu července a srpna. Prostějovu se podařilo částečně vyřešit problémy kolem malého jižního obchvatu. Jednoho z majitelů pozemků se totiž původně nepodařilo sehnat, město se s ním na odkupu parcely dohodlo až tehdy. Spojka Krasické ulice s Určickou stála město 38 milionů korun.

Tak takové to tedy bylo a můžeme se již těšit na srpnové kroniky.