Fotbal, hokej, basketbal, volejbal a tenis. To byla velká pětka profesionálních sportů v Prostějově. Většina z nich se dlouhodobě předháněla v úspěšnosti, některé dokonce dodávaly i reprezentanty. Prostějov, město sportu. I takovým přízviskem jsme se chlubili.


Nyní se ale zdá, že ta doba je tatam. Basketbal se po hubených sezónách odebral do první ligy. Volejbal? Taktéž vyklidil pozice. Kde jsou ty časy, kdy pravidelně vyhrával ženskou extraligu? Mužský tenis pak rovněž šel výsledkově v mezinárodním srovnání dolů. Trenér Jaroslav Navrátil to glosoval trefně, že na Štěpánky nebo Berdychy nenarazíte každý den.
Pouze hokej se (jakž takž) drží a jen o fotbalu se z této pětice dá říct, že aktuálně nechřadne nebo nezůstává na svém, ale dokonce roste.
Nastal tak možná čas pro další sporty – třeba házenou nebo třeba lukostřelbu. Tím, že pomalu některá jiná odvětví v Prostějově vyklízí pozice, mohou naopak jiní nahoru. S pozorností města, se zvelebováním zázemí, s dotacemi. Ostatně třeba Lukostřelba Prostějov skutečně po letech uspěla a nyní se mohou její členové těšit na hezčí a lépe vybavený areál.
Zkrátka a dobře, možná to vyzní trochu cynicky. Ale je letitá pravda, že co je pro někoho průšvih, to je pro jiného příležitost.