Dvacet let bojů a výcviku místní armády přišlo vniveč během pár dnů. Radikální hnutí Tálibán po odstupu americké armády obsadilo raketovým tempem celou zemi. Velkou měrou se nad obranou před tímto hnutím i výcviku Afgháncům podílela také Česká republika. Roky života, spousta padlých vojáků a výsledek? Pro členské státy NATO a především Američany jednoznačná porážka. A jen stěží odhadovat co přijde nyní.

Už delší čas se mluvilo o ukončení mise a postupném stahování vojsk z Afghánistánu. Většina expertů na tuto problematiku však ihned tvrdila, že Tálibán se dostane po bojích zpátky k moci, kterou držel na konci století a přechodu milénia. Boje se však předpovídali v řádech měsíců až let, nikoliv pár dnů, které zcela rozmetaly jakékoliv představy a odhady. Afghánská armáda čítající něco kolem tří set tisíc mužů se na žádný odpor nezmohla. Je tak otázkou, zda se vůbec vzepřít chtěla. Tak či tak se jedná o hromadu utracených peněz, ztracených lidských životů a dvaceti let bojů, které skončí bez jakéhokoliv efektu a změny.

Nastává tak zásadní otázka, co přijde nyní s Tálibánem? I když nejvyšší představitelé slibují odlišné jednání než před lety, kdy se v zemi schovával jeden terorismus vedle druhého, práva žen téměř neexistovala a kontakt se zbytkem světa také nebyl. Nyní hlavní tváře, že Tálibán je zcela odlišný než před dvaceti lety, těžko říct, zda tomu opravdu věřit. V této chvíli, kdy je situace zcela kritická a po celé zemi vládne chaos, to tak možná vypadá. Další svědectví některých osob však tvrdí něco jiného. Jasné je tak zatím to, že Afghánistán se znovu vrátí pod vládu radikálů a tato situace může časem znamenat velké obavy po celém světě, protože jasným poraženým je tu západní svět.