V průběhu jara a přes celé léto se předtím covidově rozvrácený život v České republice vrátil víceméně do normálu. Byť jsme si všichni museli zvyknout na pravidelné testování, či přistoupit na proklamované očkování, pokud chce člověk někam vyrazit či něco podniknout a přitom neporušovat hygienická nařízení.

Jak už jsem tady psal posledně, pomyslným zlomem měly být od začátku září plošně zpoplatněné testy na koronavirus. Proti takovému kroku se hlavně mezi odpůrci vakcinace vzmáhal rostoucí nesouhlas potenciálně hrozící něčím víc než jen pokojnými protesty. Ovšem nejen proto vláda v koordinaci s epidemiology ustoupila a testování zdarma zatím prodloužila.

Klíčovým faktorem nepochybně jsou blížící se volby. Politiky primárně zajímá pouze počet hlasů, které dostanou (čest případným výjimkám). A jakékoliv jejich konání tak většinou má jedinou motivaci: aby vyhovovalo co nejširšímu spektru voličů.

Tím pádem se dá právě do voleb očekávat pro nás běžné občany vcelku normální existence. Co potom? Vina za další vlnu „nákazy“ se pochopitelně hodí na neočkované a zejména vůči nim se bude přitvrzovat. Klidně přitom může dojít na opětovné zákazy, zavírání téměř všeho a nový lockdown. Že ne? Optimistům přeji jejich neutuchající víru.