Problém s alkoholem u nás má opravdu jen málokdo. Horší ovšem je, že stále více lidí má problém bez něj. Svoji roli v tom mimo jiné sehrála i doba covidová s jejími omezeními, nejistotami, pobytem na home office a dalšími novinkami. 

Lidí, kteří hledají únik v alkoholu, během pandemie určitě přibylo. Pro spoustu z nich se stal cestou, jak se vyrovnat se ztrátou řádu. Přestože se životní stereotypy obvykle netěší úplně dobré pověsti, mají jednu neoddiskutovatelnou výhodu. Tou je fakt, že nám dodávají pocit jistoty a činí nás odolnější. Bez nich jsme zranitelnější a náchylnější k útěkům z reality. Pokud lidé měli pocit, že toho mají naloženo až příliš, pak se pro ně večerní skleničky velmi snadno staly právě takovým únikem.

Ale to samozřejmě není jediný způsob, jak se stát alkoholikem. Najdou se naopak lidé, kteří sáhnou po skleničce především tehdy, když se cítí v pohodě. Chtějí svůj spokojený pocit ještě vyšperkovat a korunovat jej pověstnou „třešničkou na dortu“. Tato cesta může být ještě zákeřnější a stejně spolehlivě vést do léčebny.

Zejména ženy například může začít bavit pít při vaření. Užívají si přípravu jídla, pustí si příjemnou hudbu a do pěkné skleničky si nalejí kvalitní rumový likér. Představa ráje? Ano, jenže díky home office takto některé ze žen začaly vařit, a tedy i pít každý den. Málokterá z nich by připustila, že jí takovéto pití narušilo její soukromý nebo pracovní život. Pokud byste jim naznačili, že mohou být na cestě do pekel, tak vás možná odpálkují s tím, že jestliže tomu tak je, tak jsou rády, že nezabloudily…

Alkohol je však zrádný zejména v tom, že to, co může být pro jednoho problém, pro druhého zůstává v naprostém pořádku. Existují třeba vinaři, kteří musí pít víno skoro každý den, ale během celého roku se ani jednou neopijí. Přesto dokáží navzdory pokročilému věku předvádět skvělé sportovní výkony, které by jim jejich výrazně mladší příbuzní mohli jen závidět. U takových lidí se jinak často devastující účinek alkoholu hledá opravdu jen těžko…  

Ať už to máte jakkoliv, tak nejlepší obranou proti nadměrnému pití v době covidové i po ní je prostě žádný alkohol doma neskladovat. Protože jinak vás to vždy bude k pití svádět. Není přitom špatné si připomenout, že opravdu nikdo z nás přesně neví, kde tu svou hranici, za níž se už z něj stává alkoholik, ve skutečnosti má.