Pět kol Chance ligy je minulostí. Při její délce se pravda nedá úplně předvídat, jak skončí. Můžeme se ale naopak podívat, co zatím přinesla právě uplynulá kola. Zrodilo se už několik překvapení, hvězd i divokých okamžiků. My se ale v následujících řádcích zaměříme na pět (ne)překvapivých věcí z dosavadního průběhu ročníku 2021/2022. A jedná se spíše o potvrzené předpoklady. Nevynechali jsme přitom ani prostějovské Jestřáby. Dost bylo ale řečí. Co tedy úvodní „pětikolka“ dosud ukázala?

(ne)překvapení číslo 1: Kadaň je znovu poslední

Kdo by čekal, že se Kadaň konečně oklepe, mýlil by se. A to na celé čáře. Kadaň je trvale nejhorším klubem v Chance lize. Už v předešlých čtyřech ročnících vždy skončila po základní části poslední. Často s odstupem. I díky pandemii koronaviru se ale v posledních dvou ročnících dokázala zachránit. Před sezónou se tentokrát vyměnila podstatná část týmu, přišel trenér Růžička a vedení klubu hovořilo o tom, že chce konečně a s předstihem utéct hrobníkovi z lopaty. Jenže výsledek? Zatím to vypadá jako vždycky. Tým prohrál všech pět prvních zápasů a v průměru dostává pět branek na utkání. Opět hraje roli otloukánka. Nyní na severu Čech musí věřit, že se to už konečně zlomí a přijdou první body. Nicméně například v sezóně 2019/2020 zahájil tým ročník patnácti porážkami! Nyní má k tomu znovu nakročeno…

(ne)překvapení číslo 2: Přerov znovu skvěle brání

Ani zde nás vlastně tato skutečnost nepřekvapuje. Jak by mohla, Přerov si na stabilní obraně výkon zakládá už několik posledních ročníků, lépe řečeno od doby, kdy se dostal do 1. ligy. Tým svými výkony podporují třeba Hrabal a nyní i exprostějovský Hrdinka. Zubři mají k dispozici hráče s četnými extraligovými zkušenostmi. Ale také mladíky z partnerského Zlína. Dobře s tímto mixem pracuje i nyní, aktuálně Přerov inkasoval v pěti zápasech pouze desetkrát. A má druhou nejlepší defenzivu. Klobouček!

(ne)překvapení číslo 3: Husák znovu boduje

A vracíme se do Prostějova. Znovu se totiž Jestřábi mohou pochlubit velice produktivním bekem. A není jím nikdo jiný než Patrik Husák. Ten sice uplynulý ročník paběrkoval. Nyní ale zavzpomínal na 40 bodů nasbíraných za Porubu. Podobný kousek se mu přitom může podařit i letos. Už nyní má na svém kontě pět bodů za asistence. A to se ještě neujala žádná z jeho četných střel. Husák je prostě prototypem moderního obránce platného na obou stranách hřiště: dobře bruslí, hledá si prostory, obstojně brání. Navíc pravidelně boduje. Na kolik zápisů se tentokrát dostane?

(ne)překvapení číslo 4: Slavia boří rekordy v přesilovkách

Pražané zatím okouzlují soutěž, až je škoda, že na jejich utkání chodí pár stovek diváků. Slavia totiž zatím dominuje, aktuálně je druhá. Co ale možná (ne)překvapí, jsou její přesilovky. Procentuální využití je dokonce 37 procent! Ale proč by nás to vlastně mělo šokovat? Slavia před ročníkem výrazně posilovala. Například hráči jako Knotek, Žejdl nebo Machač. A s těmi už se v první lize dá počítat, navíc i do přesilovek. Celkově má Slavia dobře fungující útok. Pokud vydrží v laufu, může se po letech dočkat skutečného úspěchu.

…a (ne)překvapení číslo 5: Šumperk v půlce pelotonu

Loni? Předposlední. S odstupem. Letos? Bojuje o lepší polovinu tabulky. A zatím úspěšně. Jestliže totiž Jestřábi před sezónou hodně hýbali s týmem, o Šumperku to platí dvojnásob. V mužstvu nezůstal kámen na kameni. Prezident klubu tentokrát vsadil na mix mladých a zkušených hráčů, vesměs měli ale jedno společné: vztah k regionu. Zdá se přitom, že sázka vyšla. Už v přípravě byl Šumperk hodně nebezpečný. Nyní výsledky z léta potvrzuje. A jakéže mu tipujeme umístění? Podle redakce Večerníku se neprocpe do první šestky. Ale jen těsně.