Největší událost roku volby do poslanecké sněmovny jsou za námi. A zatímco dva se prali třetí se smál. Souboj Pirátů s hnutím ANO totiž nejlépe dopadnul pro koalici SPOLU, která během posledních dnů volební kampaně dokázala zmobilizovat nejvíce voličů. Vítězná strana navíc hned po volbách podepsala memorandum o vyjednávání o vládě pouze s koalicí PirStan. V konečném důsledku dají obě koalice o pěti stranách 108 poslanců, což znamená jednoznačnou většinu, tak proč to protahovat.

První vidle do toho může hodit prezident Miloš Zeman, u kterého se i očekává, že první nabídku na složení vlády připadne do rukou současného premiéra Andreje Babiše. Pokud to však opravdu nastane budeme jen svědky zbytečné prodlevy a těžko nyní odhadovat, kdy tato situace přijde, protože o zdravotním stavu hlavy státu toho víme opravdu pramálo.

Dalším, kdo může novou vládu protahovat je současný premiér. Sice už sám naznačoval, že jeho hnutí míří do opozice a ještě neví, zda by nabídku na sestavení vlády vůbec přijal, ale s jeho názorovými obraty jen těžko soudit, zda to myslí opravdu vážně.

Posledním důležitým členem budou samotné koalice. Teď je opravdu nutné se konstruktivně domluvit, i když je jasné, že každá ze stran bude muset nabídnout určitý kompromis. Bude však nutné vést tyto jednání co nejrychleji, protože současná situace s rostoucí inflací a dalšími komplikacemi je nutná řešit. Nezapomínat by se pak také nemělo na naše předsednictví v Evropské unii, které se kvapem blíží a provizorní vláda by nebyla ideálním řešením.