Rádi výletujete a procházkujete? Tak to už jistě dobře znáte všechny ty Kosíře, okolí Plumlova nebo i střed Moravy, který se vypíná u Dobrochova. Pokud ano, možná už cítíte, že potřebujete změnu: nové trasy, nové cíle. Zkrátka a dobře nějaké osvěžení a něco neznámého.

Nyní odbočím: Českou republiku ročně navštíví miliony turistů. Jenže většina z nich zamíří (pouze) do Prahy, Českého Krumlova, Karlových Varů. Maximálně tak do Hluboké nad Vltavou a Olomouce. A ano, do hor. Jenže Česká republika nejsou jen výše jmenovaná místa. Těch, co stojí za návštěvu je mnohem, mnohem víc. A že třeba právě Hluboká nebo Vary jsou z dosahu? Dokonce ani tak daleko za krásami Česka nemusíte. Jsou blíže, než si možná myslíte.

Stačí vyrazit na východ. Jen pár desítek kilometrů od Prostějova jsou velké a zajímavé hrady jako Hukvaldy a Helfštýn – oba stále i v říjnu otevřené. Chcete historická města? Žádný problém. Lipník nad Bečvou, Nový Jičín, ale třeba i takové Hranice a Příbor tento požadavek bohatě splňují. Hranice navíc nabízí i Hranickou propast nebo procházky v lázeňských Teplicích nad Bečvou. A ano, na východ od nás jsou i Beskydy. Pokud se vám tak daleko nechce, co třeba Hostýn?

Zkrátka a dobře, nemusíte jet půl světa (nebo v tomhle případě půl republiky) za zajímavým místem. Stačí nastartovat auto (případně kolo) a za pár hodinek už můžete obdivovat krásy, o kterých jste možná ani netušily, že existují. Stačí občas sebrat kuráž a sejít na neprošlapané cestičky. Někdy zjistíte, že jsou zajímavější než zhusta užívané dálnice.

„Je snazší jet po dálnici. A místa mimo ni většina lidí jako splašených mine…“

„doktor“ Ray ve filmu Interstate 60