Kromě fotbalu nemá prostějovský region zase tak moc tradičních sportovních rivalit, jež by pravidelně přinášely prestižní derby zápasy mezi územně blízkými soky. Jedním ze sportů, který tyhle divácky atraktivní mače nabízí, je házená, byť v posledních letech „jen“ druholigová.

Bitvy mezi mužstvy Sokola II Prostějov a TJ Sokol Kostelec na Hané HK bývaly v dávnější minulosti často velice ostré, plné tvrdých až drsných zákroků, různých konfliktů či incidentů a vzájemné nevraživosti. Uplynulá léta však přinesla jasně viditelnou změnu.

Vyměnily se generace, do akce postupně nastupují další a další mladší hráči, kteří se často znají ze společného působení v mládežnických kategoriích. Ti starší pro změnu občas společně válí za veteránský mančaft HKKH Haná, a v součtu těchto bližších vztahů mezi oběma týmy notně ubylo nezdravé nenávisti.

Rivalita zůstala, ovšem v rozumných mezích bez zbytečných následků. Což aktuální derby na kostelecké palubovce potvrdilo. Radikálnější fanoušci jsou možná zklamaní, ale normálním příznivcům musí vzniklé přátelství dříve nesmiřitelných házenkářských táborů připadat sympatické.