Spojené státy americké byly kdysi výspou svobodného světa, pomyslnou zemí zaslíbenou pro všechny, kteří toužili po volnosti a širokém výběru vlastního uplatnění. Leckdo si asi myslí, že tahle definice platí stále, nicméně z mnoha různých důvodů nemůže být dál od pravdy.

Například faktor koronavirus. V mnoha zemích USA už delší dobu platí taková hygienická opatření, že bez očkování proti tomuto viru člověk vlastně nemůže žít běžný život. Přijde o práci, nedostane se na veřejná uzavřená místa, tím pádem ani na různé akce, volnočasové aktivity.

Proč sem ale pletu zámoří? Neboť tato „nátlaková nesvoboda“ teď hrozí nenápadně zamířit i k nám do ČR. Počty pozitivně testovaných rostou a společně s tím nepřekvapivě přibývá vyjádření mocných o nutném přitvrzení v covidových nařízeních.

Zatím zdaleka nejsme tak daleko jako za oceánem, leč hrozící situace i v České republice určitě dost proseje dosud nemálo početnou skupinu odpůrců očkování. Touha existovat bez větších omezení nejspíš u většiny vyhraje nad vnitřním přesvědčením, že dané řešení situace není správné. Vytrvají a za svým názorem budou stát pouze pevné charaktery. Jako například za fašismu nebo komunismu.