Celníci ve spolupráci s konickými policisty odhalili nelegální palírnu a muže, který podomácku vyráběl líh, avšak pomocí kvalitního zařízení. Za něj pochopitelně neodváděl spotřební daň, a pokud pomineme skutečnost, že nepovolenou výrobou lihu se dopustil trestného činu, tak mu navíc kromě vězení hrozí až desetimilionová pokuta. Celníci si z nelegální palírny v obci na Konicku odvezli nejen zařízení na výrobu destilátů, ale také desítky litrů nelegálně vyrobeného lihu a 750 litrů kvasu.

 Výroba domácího alkoholu bez zaplacení spotřební daně je neustále v kurzu. Druhý březnový týden se o tom přesvědčili i celníci v Olomouckém kraji, kterým se v součinnosti s policisty z obvodního oddělení v Konici podařilo objevit nelegální výrobnu lihu, která se nacházela právě v okolí zmíněného města. „Jedná se o protiprávní jednání, za které může být udělena velmi vysoká pokuta,“ připomněl David Kubenz, tiskový mluvčí Celní správy ČR, Celního Úřadu pro Olomoucký kraj. „Podle zákona o lihu může být líh vyráběn a upravován pouze v lihovaru nebo zvláštním lihovaru schváleném ústředním orgánem státní správy a také v pěstitelské pálenici, která získá povolení od Ministerstva zemědělství. Důležité je také upozornit, že je zakázáno jakékoliv nakládání s neznačeným lihem. Při neodborné výrobě lihu může dojít nejen k explozi destilačního zařízení, ale i ke kontaminaci alkoholu toxickým metanolem, který vzniká právě při výrobě lihu. Jeho případné vypití pak může způsobit závažné zdravotní potíže,“ zdůrazňuje Kubenz, který se následně vyjádřil k již zmiňovanému konkrétnímu případu z Konicka.

„Nezákonnou výrobu alkoholu měl v tomto případě na svědomí čtyřicetiletý muž. Po vstupu do objektu nelegální palírny hlídka zjistila, že se zde nachází zařízení k výrobě lihu, několik nádob s čirou tekutinou zapáchající po lihu a také plastové nádoby s kvasem. Na místě tedy bylo zajištěno výrobní zařízení, zhruba 64 litrů lihu a 750 litrů kvasu,“ vypočítal mluvčí krajských celníků s tím, že odhaleného výrobce nelegálního lihu čekají značné patálie. „Nelegální výrobce musí nyní počítat nejen s uhrazením uniklé spotřební daně, ale i s případnou sankcí, která může být udělena až do výše deseti milionů korun,“ konstatoval David Kubenz.