Tak to je sešup. Hokejová legenda a zlatý medailista z Nagana 1998 Roman Čechmánek padl v jedenapadesáti letech na úplné dno. Kvůli podvodům v podnikání byl zadlužený sportovec nedávno zlínským soudem odsouzen k tříleté podmínce.

Jeho majetek skončil v konkurzu a on sám žije s těžce nemocným synem v podnájmu. Přitom v Prostějově mu stále ještě patří zařízená, nicméně dlouhodobě uzavřená restaurace nacházející se u tenisových kurtů v areálu bývalého Lerku Prostějov. Pořídil ji v dobách svého „přátelství“ s nechvalně proslulým Bořivojem Krestou, jenž do Prostějova přivedl druholigový fotbal. Nakonec po něm zůstaly jen pachuť a dluhy. Jak nás čtenář Večerníku upozornil, nedávno zde došlo k trestnému činu...

Zavřená restaurace u zcela zchátralého fotbalového stadionu Lerku, kam se stále stahují prostějovští bezdomovci, až nečekaně dlouho odolávala zlodějům. Může za tím stát i fakt, že se ze druhé strany nachází hojně navštěvované tenisové kurty. Hospoda oficiálně stále patří Romanu Čechmánkovi. Po vyhlášení osobního bankrotu však skončil celý majetek někdejšího hokejového brankáře v konkurzu a spravuje jej insolvenční správce, jenž by měl mít na starost jeho rozprodej a uspokojení četných věřitelů. To se v tomto případě poněkud zkomplikovalo, neboť po nájezdu zlodějů o poznání klesla hodnota této „zapomenuté“ nemovitosti. „Z hospody byly odvezeny stoly, židle, pípy a další zařízení. Objekt měl být vykraden z prostoru od hřiště,“ prozradil Večerníku zdroj, který si nepřál být jmenován.

Policie případ vyšetřuje

Policisté vloupání potvrdili, dojít k němu mělo už v březnu. „V pondělí 21. března jsme přijali oznámení o vniknutí do objektu u tenisových kurtů ve Sportovní ulici v Prostějově. Neznámý pachatel se do objektu vloupal někdy mezi 7. lednem a dnem oznámení. Po rozbití okna vnikl dovnitř a celou budovu prohledal. Z vnitřních prostor po jeho odchodu zmizely umyvadlové a sprchové baterie, síťové kabely a z místnosti restaurace byly ukradeny čtyři stoly, třiatřicet židlí a tři stojany s výčepní pípou, plechové umyvadlo, dva radiátory a digestoř. Uvnitř neznámý pachatel navíc způsobil škodu na zařízení, kdy bylo poničeno několik dveří, byly poškozeny desky stropního podhledu, demontované radiátory, a navíc zde byly nalezeny i poškozené kuchyňské spotřebiče, ze kterých byly odmontovány elektrokabely,“ potvrdila nám Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje s tím, že způsobená škoda nebyla vyčíslena, nicméně pohybuje se v řádu desítek tisíc korun. 

Vrátili se zloději?

Tím to ovšem neskončilo. K dalšímu vloupání došlo jen pár dní poté. „Oznámeno bylo 4. dubna s tím, že neznámý pachatel se měl dovnitř dostat v době mezi 25. březnem a tímto datem. Pachatel se opět dostal do budovy po násilném vniknutí a odcizil z ní sedm hasicích přístrojů a další dva poškodil. Dál poškodil nástěnné světlo a televizor, od kterého odstřihl napájecí kabel, židli a nástěnný telefon. V tomto případě byla celková škoda předběžně stanovena na jedenáct tisíc korun,“ informovala Zajícová.   

Prý chtěl jen přespat…

K poslední události zde došlo v neděli 24. dubna. „Před třetí hodinou ranní sem na základě oznámení byla vyslána hlídka s tím, že by se zde měla pohybovat cizí osoba. Hlídka společně s psovodem prohledala objekt a na terase našla muže, který policistům sdělil, že chtěl uvnitř přečkat noc. Jakmile ale uslyšel hlídku, vyskočil na terasu, kde ho policisté odhalili,“ uzavřela mluvčí krajských polivistů s tím, že tentokrát muž nic neukradl.

Zjistit, kdo za vloupáním stál, je nyní úkolem policie. Jisté je, že pokud restauraci v nejbližší době nezíská nový majitel, který by se o ni postaral, bude zřejmě i nadále cílem dalších nájezdů zlodějů...