Policisté vyšetřují další případ v řadě, kdy se až příliš důvěřivá osoba stala obětí internetového podvodu. Žena z Prostějovska nabídla přes sociální sítě k prodeji obnošené šatstvo. Nabídka za pouhých pár korun se zdála právem výhodná také pro zatím neznámého muže, který projevil zájem o nákup za 120 korun. Jenže... Jakmile důvěřivá dáma poskytla potenciálnímu zájemci veškeré své osobní údaje a také data k účtu, nestačila se pak divit!

Na první pohled ženě žádné riziko nehrozilo. O to větší bylo její zděšení. „Přes on-line secondhand v pátek 6. května nabízela k prodeji oblečení třiačtyřicetiletá žena z Prostějovska. Tentýž den ji kontaktoval zájemce o koupi jedné z nabízených věcí za sto dvacet korun. S ním pak komunikovala přes e-mail. Během zpráv kupujícímu poskytla informace jak k platební kartě, tak i přístupové údaje k internetovému bankovnictví v domnění, že jí na účet bude připsána požadovaná částka za prodávané zboží. Opak byl pravdou. Několika transakcemi jí z účtu odešlo bezmála sto padesát tisíc korun,“ informovala Marie Šafářová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Žena si poté ihned nechala zablokovat kartu i bankovní účet a obrátila se na policii. „Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací, za který lze dle trestního zákoníku uložit trest odnětí svobody na šest měsíců až čtyři léta, zákaz činnosti nebo propadnutí věci,“ dodala mluvčí krajské policie.