Ani po zkušenosti s téměř tříletým pobytem za mřížemi se dvaačtyřicetiletý muž z Prostějova nevzdal protiprávního jednání a dál se dopouští majetkové trestné činnosti, kterou si přivydělává na živobytí. Policisté zatkli pachatele celé série vloupání a krádeží a jak se později ukázalo, jde o poměrně velkou „rybu“. Zloděj, který se podle policie pohybuje mezi prostějovskými bezdomovci, sice nekradl ve velkém, ovšem výpis jeho trestné činnosti je hodně obsáhlý. A co víc, policisté chlapíkovi prokázali hned čtyři případy vloupání do opuštěné restaurace ve Sportovní ulici v Prostějově.

„Minimálně od ledna letošního roku se zjištěný muž vloupal do dvou rodinných trvale neobydlených domů a čtyřikrát vnikl opakovaně do bývalé a nefunkční restaurace ve Sportovní ulici v Prostějově. Nyní mu bylo sděleno obvinění z trestných činů krádeže a poškození cizí věci a bylo s ním zahájeno trestní stíhání, které je vedeno na svobodě,“ sdělila na úvod Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje. Následně činy pachatele konkretizovala. „Do domu v Barákově ulici se vloupal v únoru. Nejprve musel překonat 180 centimetrů vysokou zeď, aby se mohl dostat do objektu. Bez poškození pak vnikl pootevřeným sklepním okénkem dovnitř a celý rodinný dům ho prohledal, načež odcizil elektromotory, hodinové strojky, sekačku, monitor, trekové jízdní kolo, několik vodovodních baterií, dvě vnitřní části karmy a další věci. Mimo to ještě odstřihl přívodní kabely od několika spotřebičů a elektrotechniky, které se tím staly nefunkční, a tyto kabely pak odnesl s sebou spolu s dalšími nalezenými věcmi. Ve sklepě našel ještě krumpáč, s jehož pomocí se dostal do garáže. Tam ale nenašel nic, co by stálo za námahu. Na odcizení v tomto případě způsobil majiteli nemovitosti 6 600 korun a na poškození 18 000 korun,“ seznámila s prvním případem Miluše Zajícová.  „V březnu se muž nacházel v obci Čehovice, kde se přes poškozený plot lehce dostal na pozemek a k domu, do kterého vlezl otevřeným sklepním okénkem. V kůlně našel dvoukolák, na němž odvezl věci, které v nemovitosti našel. Jednalo se především o stavební nářadí. Jeho pozornosti neunikly ani pánské boty, dva mosazné lustry, dvě kofoly a šest plechovek piva. V tomto případě po něm zůstala škoda téměř za šest tisíc korun,“ přidala mluvčí krajské policie případ druhý.

Večerník pak nedávno informoval o opakovaných vloupáních do dnes již opuštěné restaurace ve Sportovní ulici v Prostějově. Také tyto případy má na svědomí dvaačtyřicetiletý obviněný muž. „Od ledna se také pravidelně vracel do bývalé restaurace ve Sportovní ulici, kde byl koncem dubna při vniknutí dovnitř vyrušen policejní hlídkou. Během čtyř ´návštěv´ uvedeného objektu odnesl a poškodil věci v doposud neupřesněné výši, přičemž ve všech případech se dovnitř dostal poškozenými vstupními dveřmi a následovala prohlídka budovy. Mimo poslední dubnové návštěvy, kdy díky zásahu policistů neměl čas na krádež, odnášel věci, které se daly zpeněžit a utržit za ně nějaké ty koruny. Z restaurace tak zmizel kávovar, kovové nádoby na ohřev jídla, tácy, barel se sirupem, sklenice, talíře, vodovodní baterie, narážedla na pivní sudy, nerezová digestoř a další věci, jejichž hodnota půjde do tisíců korun. Další vybavení demontoval a poškodil je odstraňováním měděných komponentů,“ uvedla Zajícová ke třetí sérii případů, načež doplnila, že zjištěný bezdomovec odcizené věci z vloupaček užil částečně pro svoji potřebu, další prodal neznámým lidem a kovové předměty skončily ve výkupně. „Za výše uvedené trestné činy mu hrozí až tříletý trest odnětí svobody, jak je uvedeno v trestním zákoníku,“ uzavřela tisková mluvčí krajských policistů počínání zlodějíčka.