Lidé jsou naprosto nepoučitelní. Více věří internetu a cizím podvodníkům než vlastnímu rozumu. Šedesátiletý muž z Prostějova je toho důkazům. Své úspory se rozhodl investovat do konkrétní společnosti inzerující na webových stránkách zaručený zisk. Údajně pracovník investiční společnosti jej totiž přesvědčil, aby mu poslal veškeré údaje ke svému bankovnímu účtu. Pak se podvedený muž jen díval, jak mu z tohoto účtu někdo peníze doslova vysává...

 

„V posledních dnech měsíce května tohoto roku chtěl zainvestovat šedesátník z Prostějova do konkrétní společnosti. Kontaktoval se proto s neznámým mužem - pracovníkem investiční společnosti. Ten jej přesvědčil o tom, aby mu sdělil přístupové údaje do jeho internetového bankovnictví pod záminkou provedení autorizační platby, bez níž by to nebylo možné,“ nastínila situaci Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Muž z Prostějova bohužel v ten moment ztratil veškerou soudnost. „Poškozený se nechal přemluvit a za pomoci aplikace pro vzdálený přístup se přihlásil ke svému účtu. Pak jen viděl, jak jeho peníze ve třech platbách přešly na jiné tři účty. Pracovníkem byl však ubezpečován, že je vše v pořádku, ať potvrdí a autorizuje tyto platby ve svém mobilním telefonu. Nemusí se prý ničeho obávat, protože mu budou obratem vráceny zpět na jeho účet. Do středy 15. června se tak nestalo, investiční společnost se nadobro odmlčela, a tak muž přišel nekalé praktiky investiční společnosti osoby oznámit na policii. Celkově přišel poškozený o necelých 292 tisíc korun,“ konstatovala Miluše Zajícová.

Policisté z hospodářské kriminálky případ šetří pro dva trestné činy, a to krádeže a neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací.