Mít děti je radost i starost zároveň, mít vnoučata bývá obvykle výhradně radost. Jenže to nesmíte mít potomka, který není schopen zvládat své povinnosti. Bohužel to je i případ maminky Jaromíra Š., který dlouhodobě neplatil alimenty na své dvě děti. Za to už mu u prostějovského soudu hrozil nepodmíněný trest. Tomu se nakonec vyhnul tím, že dlužnou částku na poslední chvíli uhradil. Jenže jen díky tomu, že do svých problémů zatáhl i vlastní rodiče...

Devětatřicetiletý Jaromír Š. byl opakovaně obžalován z toho, že neplatil alimenty na svého nyní čtrnáctiletého syna a o tři roky mladší dceru. Minulé úterý se u Okresního soudu v Prostějově probíralo období od léta 2019 do února 2020. Tehdy měl měsíčně na obě děti platit 8 tisíc korun. Dlužná částka pak činila celkem 61 tisíc korun.

Jaromír Š. se živí jako podnikatel v oboru kominictví. U předchozího hlavního líčení se k neplacení výživného doznal. Hájil se přitom tím, že nedávno přišel o řidičský průkaz a potýká se s nedostatkem zakázek ve svém oboru. Zároveň jej trápí i exekuce, které jsou na něj vedeny mimo jiné i kvůli předchozímu neplacení výživného.

Navzdory tomu dlužnou částku přislíbil uhradit z peněz své matky, babičky obou dětí. Ta si však kvůli tomu musela vzít úvěr. To se nakonec podařilo a on všechny peníze postupně doplatil. „Vzhledem k tomu, že se obžalovaný k činu doznal, projevil účinnou lítost tím, že vše uhradil a zároveň na dětech nebyly způsobeny neodčinitelné následky, je možné jej v tomto případě zprostit obžaloby,“ odůvodnila osvobozující rozsudek soudkyně Ivona Otrubová.

Vzhledem k tomu, že státní zástupkyně se na místě vzdala práva na stížnost, je rozsudek již pravomocný.