Horké půdy pod nohama v rodném městě si byl vědom čtyřicetiletý recidivista z Prostějova. Na léto se proto vypravil páchat trestnou činnost do hor.Nesčetněkrát trestaný nenapravitelný „kradák“ operoval v červnu a červenci na Jesenicku.

 Sérii krádeží z června a července letošního roku se podařilo objasnit jesenickým kriminalistům. Pachatelem je 40letý muž z Prostějovska, zřejmě nenapravitelný recidivista, který byl v minulosti za majetkovou trestnou činnost několikrát soudem odsouzen a potrestán. V poslední době kradl zejména na Jesenicku a v jednom případě se krádeže dopustil i na Prostějovsku.

„Své oběti si vyhlížel v obchodech, pohostinských zařízeních, na ulicích nebo ve vlacích. Vždy vyčkal na vhodnou chvíli, využil nestřeženého okamžiku, aby oběť připravil o peněženku,“ prozradila Marie Šafářová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje. „Poškození pak s peněženkami přišli nejen o hotovost, ale ve většině případů i o osobní doklady a platební karty. A odcizené platební karty muž také v několika případech zneužil k platbám za zboží nebo k výběru hotovosti z bankomatu.“

V minulých dnech lumpa zadrželi jeseničtí policisté. Při zatýkání nekladl větší odpor.

Za dva letní měsíce má podle mužů zákona prostějovský darebák v Jeseníkách na svědomí nejméně devět případů s celkovou škodou 43 000 korun. „Byl obviněn z krádeže, neoprávněného opatření platebního prostředku,“ sdělila policejní mluvčí Šafářová.

Soud ve zkráceném řízení uznal prostějovského lumpa vinným a uložil mu nepodmíněný trest v trvání 22 měsíců odnětí svobody. Na zpravomocnění rozhodnutí čeká zločinec ve vazbě.