Na sociálních sítích se objevily diskuse o tom, že Prostějovsko znovu obchází několik pachatelů, kteří připravují majitele aut o katalyzátory. Zmíněno je třeba sídliště Hloučela a okolí. Tedy nejlidnatější část Prostějova s parkovišti, která jsou v některých případech bokem od bytových domů. Někteří lidé ale o katalyzátor přišli i přesto, že se automobil nacházel v ulici před obytnými domy. Třeba pan Miloslav, který krádež hlásil minulý týden.

 „Krádeže katalyzátorů trápí Prostějov, co vím, od konce května. Za posledních sedm dní vím o jedenácti poškozených autech,“ uvedl. Sám přišel o katalyzátor ve Fanderlíkově ulici. V diskusi se následně přihlásila řada lidí, kteří mají z různých míst Prostějova stejnou zkušenost.

Majitelé často neváhají a oznamují svou zkušenost se zloději policii. Jenže zlodějům přeje nedávná změna zákona. Ta stanovila, že trestným činem je krádež až od deseti tisíc korun. „Pachatelé si záměrně vybírají stará auta, aby škoda nepřesáhla deset tisíc korun. A nebyl to trestný čin. Moje škoda byla pět a půl tisíce korun,“ prozradil muž, který vše oznámil policii. Redakce požádala o reakci na případy krádeže ředitele městské policie Libora Šebestíka. „Jsou to věci, co jsou nad deset tisíc korun. A to řeší Policie České republiky. Nevím, že by se tam v současné době něco dělo,“ vyjádřil se.

Potvrdil ale, že se zloději už v minulosti na katalyzátory zaměřovali. „Měli jsme informaci a tip na některá místa kolem sídliště Hloučela. Nás požádali o dohled. Nevzpomínám si, že bychom tam ale v tomto směru něco zjistili. Vím, že to bylo zhruba na jaře,“ sdělil Libor Šebestík. Prostějov a s ním jeho obyvatelé se se zloději katalyzátorů potýkali opakovaně. Řada případů se váže třeba k roku 2020. Loni se znovu zloději zaměřovali především na okolí prostějovské nemocnice. V listopadu 2021 byl například pro opakované poškození aut s cílem ukrást katalyzátor nepravomocně odsouzen Lukáš Čureja. Měl mít na svědomí nejméně čtrnáct aut.