Novou ledničku si koupil a na staré chtěl ještě alespoň pár stokorun vydělat dvaatřicetiletý chlapík z Prostějova. Místo plánovaného zisku ale naopak přišel o dvanáct tisíc korun. Jak je to možné?

 

Muž zveřejnil inzerát na internetu a velice se zaradoval, když se mu 21. září odpoledne de facto obratem ozvala neznámá žena, že má o elektrospotřebič zájem a za použitou ledničku hodlá zaplatit 1 800 korun, kterou muž nabízel na inzertním portálu. „Aby prý neměl prodávající starost s přepravou a platbou, žena mu sdělila, že vše zařídí a následně mu zaslala odkaz na přepravní službu,“ prozradil Libor Hejtman, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Šlo ovšem o podvržený odkaz, na který muž klikl. Tam vyplnil své osobní údaje a potvrdil platbu zálohy na přepravu zboží ve výši 500 korun, která mu následně měla být kupující uhrazena. Místo očekávaných peněz ale záhy zjistil, že mu z účtu zmizelo 500 EUR a zájemkyně o ledničku s ním přestala komunikovat! Následně se tedy obrátil na prostějovskou policii.

„Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů podvod a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V případě dopadení, prokázání viny a odsouzení pachateli hrozí trest odnětí svobody na tři roky až osm let,“ konstatoval policejní mluvčí a přidal varování: „Při prodeji použitého zboží buďte ostražití! Kupujícímu sdělte pouze číslo bankovního účtu. Neklikejte na přiložený odkaz, který Vám pošle neznámá osoba! Zpravidla budete přesměrováni na ‚podvodné stránky‘,“ vzkazuje Hejtman.