O patnáct tisíc korun zchudla devětatřicetiletá žena z Prostějova. Uvěřila totiž podvodnému e-mailu, který jí doporučil aktualizovat kinokanál Netflix. Naletěla ale vypečenému podvodníkovi.

V elektronické poště, kterou dáme obdržela, stálo, že je zapotřebí, aby aktualizovala svůj účet u výše zmíněné filmové společnosti. „Žena v domnění, že jde o skutečnou aktualizaci, klikla na přiložený odkaz a v dalším kroku vyplnila všechny údaje ze své platební karty,“ sdělil Večerníku Libor Hejtman, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje a přidal: „Poté zjistila, že během necelé půlhodiny provedl neznámý pachatel tři platby do zahraničí v objemu bezmála šesti set eur.“ V přepočtu tak přišla o zhruba 15 000 korun.

Policisté nyní po drzém podvodníkovi pátrají. „Za podvod a neoprávněný přístup k počítačovému systému a neoprávněný zásah do počítačového systému nebo nosiče informací a neoprávněné opatření padělání a pozměnění platebního prostředku mu hrozí až osmiletý trest odnětí svobody,“ prozradil policejní mluvčí a vzkázal: „V této souvislosti bychom chtěli všechny varovat! Na internetu buďte velmi opatrní a v žádném případě neklikejte na zaslané odkazy od neznámých osob.“