K chlapíkovi bezvládně ležícímu na zemi vyjížděla hlídka prostějovských strážníků při tradičním běhu republiky předminulý pátek 28. října. Jak se ukázalo, nezmohl ho náročný závod, ale konzumace alkoholu…

„Krátce po poledni svátečního dne si strážník vykonávající dohled na Běh republiky povšiml na náměstí T. G. Masaryka ležící osoby na zemi. Muž nebyl schopen komunikovat a ani vstát, neovládal ani svěrače tělesných otvorů. Nekontroloval své jednání, samostatná chůze nepřipadala v úvahu. Svým zjevem a chováním vzbuzoval veřejné pohoršení a nebyl schopen se sám o sebe postarat,“ popsala smutné chvilky Tereza Greplová, vedoucí oddělení prevence kriminality Městské policie Prostějov.

S velkým úsilím se hlídce podařilo provést u něj dechovou zkoušku na alkohol. „Přístrojem naměřeno 2,8 promile alkoholu v dechu,“ prozradila tisková mluvčí prostějovských strážníků. „Po prohlídce přivolaným lékařem bylo rozhodnuto o převozu dvaačtyřicetiletého muže do protialkoholické záchytné stanice. Do Olomouce byl za doprovodu strážníků transportován převozní sanitkou. Protiprávní jednání, kterého se muž v podnapilosti dopustil, projedná příslušný správní orgán,“ dodala Tereza Greplová.