Na spekulacích s kyberměnou chtěl vydělat mladý muž z Prostějova. Přitom však naletěl vypečené podvodnici... Měkce česky s ruským přízvukem hovořící žena totiž oslovila mladíka na státní svátek odpoledne s tím, že je bitcoinová makléřka a že se mu právě naskytla ojedinělá a mimořádná možnost, aby mu byl vyplacen jistý přebytek z jeho bitcoinového účtu. Jenže, ouha.

 

Minulý čtvrtek 17. listopadu odpoledne neznámá žena mluvící česky s ruským přízvukem obelstila šestadvacetiletého muže z Prostějovska, kterému pod příslibem vyplacení přebytku z bitcoinového účtu, odčerpala z účtu 22 000 korun! Volající žena oznamovatele přesvědčila, aby si do telefonu stáhl aplikaci Anydesk a přihlásil se do internetového bankovnictví. Muž omámem sladkým hlasem a libozvučnou českoruštinou poslouchal, přičemž jako ovce plnil všechny pokyny, které mu neznámá volající dávala. Dle pokynů ženy zadal také veškeré přístupové údaje. Pak už jen čekal a těšil se, jak mu na účtu přistanou peníze. Když se dlouho nic nedělo, přihlásil se ke svému účtu znovu, tentokráte tak, jak byl zvyklý, a s hrůzou zjistil, že mu neznámá z konta vysála již zmíněných dvaadvacet tisíc korun.

„Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinů krádež a neoprávněný přístup k počítačovému systému a neoprávněný zásah do počítačového systému nebo nosiče informací, za který pachateli hrozí trest odnětí svobody až na tři roky,“ sdělil Libor Hejtman, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje. „Nikdy neumožněte neznámým lidem přístup do vašeho mobilního telefonu nebo počítače. Neklikejte na zaslané odkazy od neznámých osob z důvodu instalace jakéhokoliv programu,“ přidal varovný vzkaz veřejnosti.