Velká bezpečnostní akce zaměřená především na používání osvětlení a reflexních prvků cyklisty, koloběžkáři a chodci proběhla minulé pondělí 14. listopadu v Martinákově ulici. Spolu se strážníky se do ní zapojili i příslušníci Policie ČR a krajský koordinátor BESIP.

„V průběhu akce se příslušníci zákona setkali spíše s ‚neviditelnými chodci a cyklisty‘. Většina chodců na sobě měla tmavé oblečení bez jakéhokoli reflexního prvku. Některým ze zastavených cyklistů zase chybělo světlo, někteří ho měli schované v batohu, kapse nebo otočené tak, že nebylo vidět. Jiní se hájili tím, že vidí a svítí veřejné osvětlení. Což je samozřejmě špatně,“ sdělila Tereza Greplová, vedoucí oddělení prevence kriminality Městské policie Prostějov. „Jelikož se blíží zima a nastává období plískanic a špatného počasí, je třeba, aby i chodci byli v provozu více viditelní. Proto i jim bylo doporučováno využívání reflexních doplňků, a to nejen v místech, kde je to předepsané zákonem jako např. neosvětlené ulice, nebo pokud by se pohybovali po silnici mimo obec, kde není veřejné osvětlení.“

Během celé akce bylo zkontrolováno 32 osob, z nich nedostatečně osvětlených nebo špatně viditelných bylo 14. „Protože šlo o preventivní akci, všichni zkontrolovaní byli poučeni a odjížděli nebo odcházeli s drobnými dárky v podobě reflexní vesty, pásky, tašky, tyčinek do špic kol, tkaniček do bot nebo jiným reflexním doplňkem,“ dodala Greplová.