Skutečná hauptrefa se podařila nově složenému toxi týmu prostějovských kriminalistů. Vypátrali, zadrželi a usvědčili organizovanou tříčlennou skupinu nebezpečných recidivistů zabývajících se výrobou a distribucí pervitinu.

Dva muži a jedna žena nebyli žádní troškaři. V Prostějově jsou za několik posledních let tou největší ulovenou rybou na poli drog. Policisté jim zatím prokázali výrobu pervitinu za nejméně šest milionů korun. Se zprávou se pochlubili na tiskové konferenci v Olomouci, kde nechyběl ani Večerník.

K případu se vyjádřil zejména šéf krajské kriminálky Jan Lisický, který nešetřil chválou a na adresu policistů se pochvalně vyjádřil dokonce několikrát. „Já jsem pyšný, že se nám, tedy především těm prostějovským klukům, podařila tak velká realizace,“ řekl médiím a dodal: „Prostějovští kriminalisté z nově vznikajícího toxi týmu odvedli naprosto vynikající práci. Já nejsem zrovna chválící typ, ale tohle prostě byla skvělá práce od začátku do konce! Tato obnovená skupina začíná mít skvělý přehled o svém teritoriu. Jsem rád, že se zlepšuje operativně jejich pátrací činnost a že se policisté vracejí do ulic, kde získávají informace a poznatky důležité pro rychlé odhalování zločinu. Jako krajští vyšetřovatelé jsme to celé dostali v podstatě na stříbrném tácu.“

Vařili v bytě ve městě

 

Výrobnu drog, doslova perníkový byteček, měla trojice prakticky v centru Prostějova. Na první pohled připomínal příbytek spíše smetiště, byl ale dokonale vybaven vším potřebným, takže šlo o vysoce sofistikovanou manufakturu. Navíc velice dobře zásobovanou surovinami, které trojlístek dovážel především z Polska. Při domovních prohlídkách tak byl zajištěn bohatý důkazní materiál.

Zadrženi při výrobě

 

Prostějovští kriminalisté sledovali trojlístek několik měsíců, během kterých dokonale zmapovali jejich činnost při nákupech surovin, výrobě a následné distribuci. Při vlastním zásahu pak vstoupili do bytu – dílny právě ve chvíli, kdy trojlístek vařil pervitin. „Starší z mužů zrovna dokončoval vrcholnou fázi výroby pervitinu. Zasáhli jsme, když byla droga ještě v tekutém stavu, tedy těsně před jejím zchladnutím a krystalizací,“ prozradil šéf olomoucké krajské kriminálky.

Čtyři kila perníku

 

Policisté v bytě zajistili suroviny, ze kterých by bylo možno připravit čtyři kilogramy čistého pervitinu. Při ceně patnáct set korun za gram by na něm trojice vydělala minimálně šest milionů korun. „Je samozřejmě záležitostí dalšího vyšetřování a expertiz, jaké bude konečné množství vyrobené a prodané drogy za dobu činnosti této skupiny,“ uvedl Jan Lisický s tím, že pervitin, který trojlístek vyráběl, byl velmi vysoké kvality. Výroba a prodej však delikventům životní luxus nepřinesly. „Většina peněz, které vydělali, skončila v drogách, které sami užívali, a ve výherních automatech.“

Pro zkušené kriminálníky vysoké tresty

Všichni tři zadržení nejsou na poli trestné činnosti žádnými nováčky a už mají za sebou řadu odsouzení. Nyní byli obviněni z nedovolené výroby a distribuce drog a soud na ně uvalil vazbu. Za mřížemi mohou strávit od deseti do osmnácti roků.