Mrzutou zkušenost má za sebou osmatřicetiletý muž z Prostějovska, který 8. prosince naletěl podvodníkovi při prodeji lyží a lyžařských bot. Během krátké doby mu na inzerát odpověděl zájemce, který prodávajícímu sdělil, že by byl rád, kdyby mu lyže a boty poslal prostřednictvím přepravní služby. A hned mu také poslal odkaz na vybranou službu. Jak to bylo dál?

 

„Prodávající souhlasil a klikl v telefonu na zaslaný odkaz, nic zlého netuše. Rázem byl přesměrován na stránky údajného přepravce a na stránky napodobující přihlášení do internetového bankovnictví. Tam bez rozmyslu zadal veškeré své přihlašovací údaje a čekal na příchozí platbu. Marně. Naopak při opětovném přihlášení do své banky zjistil, že mu neznámý podvodník odčerpal z účtu padesát tisíc korun,“ prozradil Libor Hejtman, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Pokud policie podvodníka vypátrá, hrozí mu až osm roků kriminálu. „Opětovně všem připomínáme, aby byli ostražití při obchodování na internetu. Nikdy se do bankovního účtu nepřihlašujte přes zaslané odkazy od neznámých osob. Zpravidla se jedná o podvržené linky, pomocí kterých Vás podvodník připraví o naspořené peníze,“ přidal varování Hejtman.