V „péči“ policistů a následně vězeňské služby skončil v minulých dnech šestatřicetiletý Prostějovan. Na triku má dlouhou sérii krádeží vloupáním, které jezdil provádět do nedalekého krajského města. Na svědomí má na dvě desítky případů.

 

Několikrát soudně trestaný recidivista zahájil svou poslední zlodějskou sérii na konci listopadu ještě v rodném Prostějově, kde se úspěšně vloupal do dvou nebytových prostor. Z nich si odnesl finanční hotovost, mobilní telefon a tablet. Pak ovšem svou trestnou činnost přesměroval na území Olomouce, kde má na svědomí nejméně dvě desítky vloupaček. Objektem jeho zájmu byly především tamější čerpací stanice, restaurační zařízení a trafiky. A nepohrdl ani masem.  „Odnášel si z nich zejména finanční hotovost, klasické i elektronické cigarety, alkohol a elektroniku,“ prozradila Petra Vaňharová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje a dodala: „V jednom případě nepohrdl ani několikakilovým kusem masa.“

„Otvíral“ dlažební kostkou

Podle všeho ale nejde o žádného machra, který by vynikal zámečnickým uměním. Z policejního protokolu vyplývá, že do všech objektů se dostával pomocí brutálního násilí. „Společným znakem všech skutků byla razance provedení násilného vniknutí do napadených objektů. Muž zpravidla využíval kamene či dlažební kostky, za pomoci níž si vymohl do cílových míst přístup,“ sdělila Vaňharová.

Škoda půl mega

Stejný způsob provedení všech vloupání a celá řada dalších stop přivedly nakonec spolehlivě kriminalisty k identitě pachatele. Protože šlo o muže bez stálého bydliště, zdržujícího se na nejrůznějších místech, vyhlásili po něm muži zákona celostátní pátrání. V té době už výše škody, kterou svou zlodějskou činností způsobil, dosáhla úctyhodné výše půl milionu korun. S vyhlášeným pátráním se muži nalepila na paty smůla. Nejprve se mu nepodařilo vloupat se do jistého olomouckého zdravotnického zařízení, pak se mu stala osudnou hospoda na periferii krajského města. „Krátce po jejím vyloupení ho policisté v její blízkosti zadrželi,“ prozradila policejní mluvčí.

Nezapíral

Policejní vyšetřovatel zadrženého muže obvinil z krádeže, poškození cizí věci a porušování domovní svobody. „Během výslechu se několikrát soudně trestaný recidivista ke svému protiprávnímu jednání v plném rozsahu doznal,“ konstatovala Petra Vaňharová s tím, že po sdělení obvinění dal vyšetřovatel podnět k uvalení vazby, který následně soud ochotně akceptoval. Za mřížemi může nenapravitelný delikvent strávit dalších až pět let.