V rámci programu prevence kriminality bude v Prostějově v měsících červen a červenec pokračovat už v sedmé etapě značení jízdních kol a invalidních vozíků syntetickou DNA.

Značit se bude ode dneška každé pondělí a středu na služebně Městské policie Prostějov v době od 8:00 do 11:00 a od 12:00 do 16:00 hod. Označeno by letos mělo být 150 kol.

Značení je určeno nejen pro obyvatele města Prostějova, ale i okresních obcí. „V případě zájmu je třeba se objednat přes objednávkový systém na webových stránkách města Prostějova, který je již aktivní, nebo kontaktovat skupinu prevence telefonicky na čísle 582 402 261,“ prozradila mluvčí prostějovské městské policie Tereza Greplová a dodala: „S sebou je nutné vzít očištěné jízdní kolo, občanský průkaz, doklad o nabytí jízdního kola, který je možné na místě nahradit čestným prohlášením.“

Forenzní značení syntetickou DNA je moderní metodou ochrany majetku, především s preventivním účinkem. Vyznačuje se vysokou odolností vůči vnějším vlivům a dlouhou životností. Syntetická DNA je na kolo nanesena na zhruba 10 místech. Za 24 hodin po aplikaci je tekutina s obsahem mikroteček dokonale vytvrzená a stává se pouhým okem neviditelná. Všechny takto označené předměty jsou vybaveny samolepkami, které varují pachatele, že kolo/vozík je speciálně označen a může být snadněji identifikován městskou policií či Policií ČR. Takto označený předmět se stává pro potenciálního zloděje bezvýznamný z pohledu jeho dalšího zpeněžení. V kombinaci s dalšími způsoby ochrany, jako je evidence jízdního kola dle jeho typu, barvy, čísla rámu, fotografie, v lokálním registru MP Prostějov i národním registru REFIZ, může značení pomoci odradit případné pachatele krádeže nebo je usvědčit ze spáchání trestného činu nebo přestupku.

Pokud bude pršet nebo teplota klesne pod 10 °C, nelze značení provádět. A důležitá informace nakonec – tato služba je pro zájemce zcela zdarma!